Безплатна газета «Metro» — одне з найпопулярніших і найбільш розповсюджуваних видань у громадському транспорті Лондона. В одному з її випусків — матеріал Кірана Міка про Київ
Статтю «Відкрийте для себе героїчний Київ» автор розпочинає так: «Маючи історію нацистської окупації, радянського режиму та ядерної катастрофи, це місто може багато чого запропонувати туристам, які шукають напакований культурою уїкенд». На його думку, Київ має такий вигляд, як і будь-яке інше європейське місто. Але є й те, чого там не побачиш: постаменти радянського часу героям, які можуть бути лише на території колишнього СРСР, виконані в типово комуністичному стилі. Втім, на деякі наклав відбиток інший час, приміром, меморіал війни в Афганістані — вже як в Америці.
В українській столиці автор, крім іншого, радить звернути увагу на забудову Хрещатика. Місто пережило більш ніж дворічну німецьку окупацію, а радянські війська, відступаючи, заклали тут тисячі мін, що зруйнувало центр столиці. Пізніше його забудували спорудами так званої сталінської архітектури. На тих, хто цікавиться нею, чекає сюрприз: Хрещатик, оновлений у 1950-ті роки — найдовший відтинок, уздовж якого розташовані «пряникові» будинки того часу. Кіран Мік навіть твердить, що це — найдовший зразок сталінського стилю в Європі, а можливо, навіть у світі. Журналіста особливо вразили уїкенди на майдані Незалежності, «коли транспортний рух на Хрещатику перекривається, і туди приходять музиканти, публіка напідпитку, туристи, які, перемішуючись із городянами, прогулюються вулицею».
Автор відзначає, що туристи, які розраховують купити в Києві сувеніри, навряд чи матимуть багато спокус для придбання чогось, що відрізняється від традиційного пострадянського мотлоху, — на кшталт матрьошок, військового обмундирування, майок із зображенням Леніна. Але він радить приберегти гроші для відвідування нічних клубів. Хоч вони, на його думку,  і страждають на  перебільшення у всьому — від вартості напоїв до оформлення. Автор також переконався, що проїзд у київському таксі дешевий, а в підземці — ще дешевший. А ще він у захопленні від найглибшої у світі — 102 метри! — станції метро «Арсенальна».
На знімку: будинки на Хрещатику споруджені у стилі «сталінський ампір» — помпезність, орієнтована на вічність. Їх прикрашають сотні барельєфів один з яких — на фото вгорі.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.