У столиці точаться дискусії щодо реконструкції Контрактової площі, яку начебто має намір здійснити столична влада. Інтерес і занепокоєність киян цілком зрозумілі, адже йдеться про частину стародавнього Києва.
Що насправді тут відбуватиметься, — розповідає виконуючий обов’язки начальника управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА Сергій Броневицький.
— До реконструкції Контрактової площі ми маємо намір провести археологічні дослідження з тим, щоб визначити можливості створення підземного музею археології. Що дасть змогу відповісти на запитання: «Який саме він має бути?» А також допоможе обрати найбільш оптимальний варіант освоєння підземного простору під Контрактовою площею. Громадські організації та городяни занепокоєні, як саме відбуватиметься реконструкція, проте пропозицій щодо цього, зокрема й про створення підземного музею археології від них не надходило.
Але час для цього ще є, адже роботи здійснюватимуться поетапно. Спочатку  будуть замінені інженерні комунікації, оновлені проїжджа частина вулиць і тротуарів, місця торгівлі, фасади будинків, здійснено озеленення. Після того відбудуємо комплекс споруд Контрактового дому і створимо музей археології. Реконструкція триватиме впродовж 5—7 років.
Створити підземний музей археології під Контрактовою площею запропонував Центр археології Києва Інституту археології НАНУ. Водночас громадські організації столиці вимагають провести широкі громадські слухання щодо цих робіт.