Шостого листопада Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», а уряд — постанову про внесення змін у пенсійне забезпечення громадян. З першого листопада передбачено нові розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 744 гривні (на одну особу — 701 грн., а для тих, що втратили працездатність, — 573 грн.).
Тим часом точаться чутки, що на ці виплати забракне коштів, що пенсіонери отримають їх не всі й не одразу і т. п. Ми попросили підтвердити їх або спростувати  начальника головного управління Пенсійного фонду України у Києві Надію Вернигору.
— Чутки безпідставні, оскільки жодних порушень графіків виплати пенсій немає. Органи Пенсійного фонду України у Києві з першого листопада здійснили перерахунки пенсій для 672,6 тис. осіб, у т. ч. 643,8 тис. — цивільних пенсіонерів, 28,8 тис. — військовослужбовців у відставці. Середній розмір підвищення по Києву становить: для цивільних пенсіонерів — 17,11 грн., військовиків у відставці — 31,20 грн.
Мінімальний розмір пенсій за віком (за наявності у чоловіків 25, а у жінок — 20 років страхового стажу) встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тому пенсіонерам, у яких з першого листопада основний розмір пенсії не сягав 573,00 грн., її мінімальний розмір встановлено на зазначеному рівні. Таких пенсіонерів у Києві налічується понад 212 тис. А непрацюючим пенсіонерам (їх у столиці 420 тис.) до цієї суми додається підвищення — 28,40 грн. Тож розмір мінімальної пенсійної виплати непрацюючим пенсіонерам з першого листопада становить 601,40 грн. (573,00 + 28,40).
Також пенсіонерам, у яких основний розмір пенсії без урахування надбавок та доплат перевищує 573,00 грн., розмір підвищення за понаднормовий стаж установлюється відповідно до нової межі прожиткового мінімуму. Виходячи з нової межі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проведено перерахунки підвищень, передбачених законами України  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань». А також додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, і компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни, пенсій за особливі заслуги, відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги», надбавки, передбаченої Законом України «Про донорство крові та її компонентів»: виходячи із розміру 701,00 грн. — прожиткового мінімуму в розрахунку на одну особу проведено перерахунок надбавки, розмір якої становить 70,10 грн. (701,00 х 10%).
З першого листопада мінімальний розмір пенсій особам, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», встановлено на рівні 1719 грн. на місяць. Також, виходячи із розміру 573,00 грн., здійснено перерахунки мінімальних розмірів пенсій воякам строкової служби та членам їх сімей. Виплату  пенсій у нових розмірах та доплату за листопад буде проведено в грудні за визначеними для кожного пенсіонера датами. Фінансування здійсниться відповідно до графіка.
З першого листопада буде проведено перерахунок щомісячної державної адресної допомоги до пенсії (дотації) інвалідам війни та учасникам бойових дій. Передбачено, що в разі, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в інвалідів війни І групи — 1440 гривень, ІІ групи — 1296, ІІІ групи — 1152, учасників бойових дій — 1008 гривень, то їм виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії (дотація) у сумі, що її бракує до зазначених розмірів.
Для інвалідів війни І, ІІ, ІІІ груп, учасників бойових дій, які мають надбавку за особливі заслуги перед Україною, розмір пенсійної виплати становитиме: наприклад, для інваліда війни І групи, що має надбавку за особливі заслуги в розмірі 30% (171,90 грн.): 1440 + 171,90 = 1611,90. Перерахунок буде проведено з першого листопада цього року, кошти виплачуватимуться у грудні за додатковими відомостями.