На початку навчального року не наявність підручників, не розклад занять хвилювали батьків. Вони буквально атакували управління освіти, виконком міської ради з питаннями — чому школярів перестали годувати гарячими обідами, чому в їдальнях і буфетах немає фруктів, крім яблук, хто, зрештою, посадив школи й дитячі садки Одеси на голодну дієту? Подібні питання лунали і по «телефону довіри» міського голови.
Першопричину такої активності батьків, бабусь і дідусів, що переймалися станом здоров’я своїх чад, установити вдалося досить швидко. Аналіз звернень одеситів на пряму телефонну лінію одеського міського голови Едуарда Гурвіца показав — однією із найболючіших точок життя Одеси стала незадовільна робота комунального підприємства «Харчування».
Ситуація виявилася настільки надзвичайною, що розпорядженням міського голови було створено спеціальну комісію для вивчення проблеми поставки харчових продуктів у дитячі заклади. Комісію очолив член виконкому Одеської міської ради кандидат юридичних наук Володимир Слєпець.
Комісія, розуміючи, що йдеться про дітей, до найдрібніших деталей вивчила роботу КП «Харчування». З’ясувалося, що підприємство, яке закінчило 2008 рік із прибутком, за 9 місяців нинішнього року нагромадило збитки у 2 мільйони гривень! Чому так сталося? Директор підприємства Геннадій Горностаєв цьому дав переконливе, на його погляд, пояснення — виросли ціни на харчові продукти, а також обмежено 30 відсотками рівень цінової надбавки на них (саме таке рішення прийняла Одеська обласна державна адміністрація). Мовляв, із цієї причини дітям перестали давати м’ясо, а замість нього поставляли ковбасу. Саме із цієї причини зникли з дитячих меню молоко й кисломолочні продукти, виноград, твердий сир.
У шкільних буфетах не вистачає випічки — булочок, пряників. А лабораторні дослідження показали, що страви в 14 школах у повному обсязі не містили потрібної кількості жирів і білків.
Однак висновки комісії, яка перевіряла роботу комунального підприємства, звели нанівець виправдання директора Геннадія Горностаєва, а деякі факти виявилися просто шокуючими. Управління освіти для поставки продуктів перерахувало комунальному підприємству більш як 13 мільйонів гривень, а управління охорони здоров’я — більш як 5 мільйонів гривень. Наскільки ефективно використовувалися ці бюджетні кошти?
По-перше, як з’ясувала комісія, різко зросли витрати на управлінський апарат. Штатний розпис збільшився втричі, наприклад, у директора підприємства замість раніше двох з’явилося 5(!) заступників. Невмотивовано зріс і фонд заробітної плати. Зарплата директора, приміром, становила 4 тисячі гривень плюс 50-відсоткова надбавка за інтенсивність робіт. Не менш високі зарплати виявилися в більшості співробітників комунального підприємства.
Ну а коли комісія почала вивчати цінову політику комунального підприємства, то виявилося, що її не було зовсім. Інакше чим можна пояснити такі факти, як закупівля овочів, молочних виробів за межами Одеської області, приміром, у Донецькій і Луганській областях, де ціна на них значно вища. Або такий суто одеський приклад. Консерви рибні «Сардини» у банках закуповували за ціною 7 грн. 30 копійок, а поставляли в школи за ціною 6 грн. 70 копійок. На багато харчових продуктів установлювалися абсолютно не обґрунтовані надбавки — від 5 до 50 %.
Комунальне підприємство «Харчування» сьогодні має величезні складські приміщення, які за ефективного використання могли б приносити в касу підприємства чималі кошти. Але з’ясувалося, що зі всіх приміщень для своїх цілей підприємство використовує тільки 20 %, а 50 % складів здаються в оренду за сміховинними цінами. 30 % приміщень взагалі пусті.
На цей час керівника комунального підприємства «Харчування» Геннадія Горностаєва звільнено із займаної посади, призначено нового директора. Робота цього підприємства нині під контролем виконкому міської ради. Є зміни на краще — знову в шкільних меню з’явилося м’ясо, у тому числі й курятина, налагоджено поставки молока й кисломолочних продуктів, посилено санітарний контроль за якістю продуктів.
Фото Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.