День захисту прав людини пенсіонер Віктор Таратушка відсвяткував по-особливому: Бабушкінський районний суд Дніпропетровська задовольнив (хай і частково) його позов до головного управління МВС та управління Державної автомобільної інспекції у Дніпропетровській області. 
За завдані працівниками ДАІ фізичні страждання і моральну шкоду позивачеві присудили чотири тисячі гривень (він просив сто тисяч), але справа не в грошах.
Приводом для позову стали події півторарічної давності. 20 квітня 2008 року Таратушка разом із приятелем їхав до родичів на Великодні свята. На трасі, поблизу села Партизанське, його зупинили працівники ДАІ і попросили показати документи. Чоловік, у свою чергу, попросив патрульного повторити ще раз своє прохання державною мовою. Мовляв, оскільки ви на державній службі, то маєте виконувати закон. Працівник ДАІ обурився і відмовився це зробити. Після перепалки двоє патрульних витягли чоловіка з машини і, завівши руки за спину, вклали обличчям на асфальт, а потім кайданками прикували до стовпа. З’ясування «мовного питання» продовжилось у райвідділі, куди пенсіонера доправили нібито за опір правоохоронцям.
«Вони двічі подавали на мене в суд, — каже Віктор Таратушка, — але всі їхні звинувачення розсипалися».
Тоді і потерпілий (до речі, сам кадровий офіцер — полковник запасу авіації, нині голова обласної організації Спілки офіцерів України й очільник міської «Просвіти») вирішив позиватися, щоб надати цій справі розголосу і привернути увагу суспільства до виконання закону «Про державну мову» та до кадрових проблем у міліції.
До речі, тих двох патрульних звільнили. Вони так і не вибачились перед полковником. За них це зробило керівництво ДАІ. «Хоч тепер у мене є підстави сумніватись і в їхній щирості, — каже Віктор Таратушка. — На суді всі троє представників — від обласної міліції, ДАІ та прокуратури області — заявили, що мої вимоги про відшкодування моральної шкоди безпідставні».
Суддя Тетяна Кудрявцева винесла також низку окремих ухвал, в яких звернула особливу увагу керівництва обласного управління МВС України в області та головного управління Державної автомобільної інспекції на порядок та проведення кадрової політики в їхніх відомствах, на необхідність посилення виховної роботи серед підлеглих, прищеплення у них поваги до громадян України.
«На теренах Дніпропетровщини, а можливо, і України, — зауважив правозахисник, заслужений юрист України Микола Бесараб, — це перша справа такого роду, що отримала справедливе рішення від правосуддя».
 
Дніпропетровська область.