Тривожним сигналом назвав Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович недофінансування Центральної виборчої комісії для організації виборчого процесу. Про це, посилаючись на офіційні документи ЦВК, політик заявив на брифінгу в понеділок, 21 грудня.
«Те, що ми побачили в рішенні ЦВК, де констатується, що менше одного відсотка планових коштів, які передбачені бюджетом поточного року, перераховано Центральній виборчій комісії для організації виборчого процесу, — це дуже показовий і тривожний сигнал», — сказав О. Лавринович.
Перший заступник глави парламенту назвав «достатньо тривожною ситуацію», коли в суспільстві розмірковують про те, яким чином 2010 року відбуватиметься фінансове забезпечення роботи виборчих комісій за відсутності держбюджету, а в поточному році, де держбюджетом передбачено кошти, порушуються графіки фінансування, встановлені законом про вибори Президента України, ми спостерігаємо ситуацію, «коли Прем’єр-міністр приїжджає до регіонів, там вирішуються окремі питання, які за останні тижні в кілька разів фінансово перекривають ту суму, яка необхідна для фінансування виборчої кампанії».
«Це ситуація достатньо тривожна», — наголосив О. Лавринович і припустив: «Чи це просто нерозуміння ситуації, чи бажання того, щоб виборчий процес зупинився взагалі. Найближчим часом, думаю, ми отримаємо відповіді на ці питання».
Відповідаючи на запитання, як парламент реагуватиме на ситуацію з недофінансуванням організації виборчого процесу, О. Лавринович зазначив: «Верховна Рада всі необхідні рішення ухвалила. Є стаття в законі України про державний бюджет 2009 року з відповідним кодовим призначенням. Закон треба виконувати. Є закон про вибори президента, який передбачає, в який день і в якому обсязі кошти мають бути перераховані». «Те, що уряд не виконує українські закони, — то це є головний біль і біда України», — наголосив перший заступник голови парламенту і додав: «Сьогодні ми маємо проблему, вирішення якої знаходиться тільки в руках Кабінету Міністрів».
Коментуючи, якою мірою проблема з недофінансуванням ЦВК реально загрожує зривом виборів і чим це пояснюється, О. Лавринович дав зрозуміти, що це вигідно певним претендентам на перше крісло держави, котрі на сьогодні вже обіймають керівні посади. «Очевидно є кандидати (в президенти. — Ред.), які хочуть, щоб вибори не відбулися, оскільки ті посади, які вони обіймають сьогодні, для них є приємні. Вони хочуть зберегти свої позиції і свої крісла якомога довше», — сказав О. Лавринович.
У свою чергу прес-служба першого заступника глави парламенту уповноважена поінформувати про те, що 21.12.2009 до Верховної Ради України надійшов лист за підписом голови Центральної виборчої комісії В. Шаповала (№ 21-18-3069 від 20.12.2009). У листі, зокрема, йдеться про те, що «у зв’язку з ситуацією, що склалася з фінансуванням підготовки і проведення виборів Президента України 17 січня 2010 року, Центральна виборча комісія 18 грудня 2009 року прийняла постанову № 520 «Про стан фінансового забезпечення підготовки проведення виборів Президента України 17 січня 2010 року», яка надсилається для відповідного реагування».
Повний текст постанови ЦВК № 520 від 18 грудня 2009 року «Про стан фінансового забезпечення підготовки проведення виборів Президента України 17 січня 2010 року», будь ласка, читайте на електронній сторінці: http://portal.rada.gov.ua/rada/ document/181590/1221191710. pdf.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.