Візит Президента Європарламенту є підтвердженням упевненості європейського співтовариства у демократичному розвитку України. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок на зустрічі з Президентом Європейського парламенту Єжи Бузеком (на знімку).
У свою чергу, Є. Бузек заявив, що наша країна є стратегічним партнером Європейського Союзу. «Відносини з Україною є ключовими і стратегічними для Євросоюзу», — сказав він, зазначивши, що його візит до нашої країни є першим візитом як Президента Європарламенту.
Голова Верховної Ради подякував Є. Бузеку за візит до нас і підкреслив, що це є «виявом поваги, підтримки і солідарності з українським народом». Такий візит, переконаний В. Литвин, сприятиме виведенню співпраці Україна—ЄС у нову якість.
В. Литвин і Є. Бузек висловилися за необхідність подальшого розвитку парламентської складової співпраці між Україною та Євросоюзом на всіх рівнях, зокрема, на рівні комітетів та у рамках EURONEST.
Під час зустрічі сторони обговорили політико-економічну ситуацію в країні, яку В. Литвин охарактеризував як «стабільну у своїй складності, і ця складність позначена політичною кампанією».
Керівник українського парламенту наголосив, що вибори в Україні — «завжди більше, ніж просто демократична процедура». Він пояснив, що «необхідно виробити правовий устрій на основі всіх базових свобод, без яких людина не може жити». «Економічні і соціальні проблеми можуть бути мінімізовані, якщо люди матимуть право вибору, який буде остаточно підтверджений і не буде підданий ревізії, — зазначив В. Литвин. — Відсутність вибору — головна передумова для будь-яких політичних революцій».
Є. Бузек повідомив, що до нас прибуде місія Європарламенту зі спостереження за президентськими виборами. «Ми вітаємо місію спостерігачів, активно з ними співпрацюватимемо, бо вони мають виступати у ролі демократичного стримуючого запобіжника», — сказав В. Литвин.
Голова Верховної Ради наголосив на необхідності неухильного виконання законів під час виборчої кампанії, зазначивши, що він не підтримує ідею підписання різного роду угод та меморандумів. «Треба просто виконувати закони», — сказав він.
Президент Європарламенту заявив, що  «Європейський Союз не підтримує жодного кандидата, але надзвичайно зацікавлений у вільних, чесних і прозорих виборах». Є. Бузек також наголосив на важливості здійснення системних економічних реформ в Україні, досягнення «політичного балансу» та висловився за розширення співпраці у сфері енергетичної безпеки.
Прес-служба Верховної Ради України.