Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок провів зустріч з керівником місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за виборами Президента України, Надзвичайним і Повноважним Послом пані Гайді Тав’яні (на знімку).
Сторони обговорили поточну політичну ситуацію в Україні у контексті передвиборної кампанії.
В. Литвин, зокрема, зауважив, що кампанія «має загрозливо спокійний характер». «Складається враження, що ключові кандидати бережуть сили для фінішного ривка», — сказав він, висловивши думку, що «основні перипетії розпочнуться після першого туру виборів».
У свою чергу, Г. Тав’яні також погодилася з тим, що нинішні перегони, на відміну від попередніх, відбуваються «на диво спокійно».
Значну увагу співрозмовники приділили питанню виборчого законодавства. «На жаль, до моєї пропозиції врахувати рекомендації Венеціанської комісії до нової редакції закону про вибори та вилучити з неї статті, визнані Конституційним Судом такими, що не відповідають Основному Закону, не прислухалися», — зазначив керівник українського парламенту. До того ж В. Литвин наголосив, що внесення змін унеможливило б судові процеси за підсумками виборів.
На його думку, до 17 січня наступного року жодних змін до виборчого законодавства внесено не буде. Разом з тим В. Литвин не виключив намагань внести корективи у виборчий закон після першого туру виборів.
Керівник місії ОБСЄ/БДІПЛ також цікавилась можливими порушеннями, які здатні вплинути на результати виборів. Серед іншого В. Литвин звернув увагу на особливості формування виборчих комісій та «намагання певних політичних сил узяти під свій контроль членів виборчкомів».
Г. Тав’яні також поставила питання щодо можливої загрози розколу країни та акцій громадянської непокори внаслідок виборів. Голова Верховної Ради України висловив переконання, що коли виникне така ситуація, «громадянську позицію має продемонструвати парламент — єдиний інститут влади, який ще не приватизований».
Г. Тав’яні повідомила, що з початку грудня в Україні працюють 60 довгострокових спостерігачів ОБСЄ, і ближче до дня виборів до них приєднаються ще 600. 
Прес-служба Верховної Ради України.