Прибувши вчора на Запоріжжя, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин передовсім відвідав Національний технічний університет, де ознайомився з роботою кафедр і навчальних лабораторій, побував у музеї. А потім в актовому залі довго спілкувався з викладачами та студентами. Розмова вийшла теплою і щирою, бо, як наголосив ректор, професор Сергій Бєліков, цієї зустрічі його колеги уже заждалися. Адже Володимир Михайлович приїздив до славнозвісної «машинки» вісім років тому, коли заклад, у тому числі й з його легкої руки, здобув статус національного. Відповідаючи на запитання кореспондента «Голосу України» про мотиви свого чергового приїзду на Запоріжжя, Володимир Литвин зазначив, що сьогодні його покликали історія, дух і насамперед люди, які тут живуть, а також високий економічний і над усе інтелектуальний потенціал, бо в Запоріжжі пульсують інженера думка та дух інтелекту.
Оскільки вчора в Україні відзначали День енергетика, а ЗНТУ має до цього пряме відношення, то основні запитання журналістів стосувалися саме майбутнього цієї галузі. «Саміт у Копенгагені з питань сталого розвитку країн і сталого клімату дозволяє стверджувати, що світ за умови розуміння проблеми забезпечення енергоносіями може зробити все, щоб удвічі краще жити і вдвічі менше витрачати ресурси, — зазначив Володимир Михайлович. — Для цього ми насамперед повинні говорити не стільки про продуктивність праці, скільки про продуктивність енергоносіїв. І зрозуміти, що «економічний туберкульоз», який сьогодні демонструє світ, виступаючи з егоїстичних позицій, позбавляє людство будь-якої перспективи. Ми повинні виходити з очевидної істини, що на одиницю продукції в Україні сьогодні в п’ять разів більше споживається енергоносіїв, ніж в інших країнах. Висновок очевидний — це енергозберігаючі технології, відновлювальні джерела енергії, в тому числі використання можливостей води, вітру. І насамперед має бути зрозумілою політика держави. Не може Україна залежати від одного джерела енергозабезпечення. Я веду мову про газ. І головне — використання можливостей України наявних і потенційних, щоб у балансі енергоносіїв електрична енергія займала більшу вагу. І водночас, щоб вугілля як стратегічний резерв і стратегічні можливості України було затребуване».
Володимир Литвин багато уваги приділив і перспективам атомної енергетики. Зокрема, він сказав, що, незважаючи на те, що на все життя з нами залишиться «чорнобильський синдром», без атомної енергетики світ жити і розвиватися не зможе. Проблема полягає виключно в одному: тут не повинно бути політики, повинна бути вища інженерна думка, наука, практичний результат і надійні установки. Бо через декілька років вичерпують ресурс атомні блоки Запорізької АЕС. І треба думати, як продовжити їхній ресурс, а головне — враховувати, як у майбутньому розвиватиметься світ.
Характеризуючи нинішній етап президентських перегонів, Володимир Литвин зазначив, що «процес розвивається штатно, а точніше кажучи, кволо, а це свідчить про те, що кандидати або втомилися, або зробили ставку виключно на технології. Я радше схильний до того, щоб говорити про друге, бо підстав для цього є дуже багато».
Ще одна тепла зустріч глави парламенту відбулася на металургійному комбінаті «Запоріжсталь». 
 
Запоріжжя.