Учора Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким визнано неконституційними окремі положення Закону України «Про судоустрій України». А саме:
- частину другу статті 127 стосовно призначення на посаду та звільнення з посади Президентом України голови Державної судової адміністрації України;
- частину шосту статті 127 стосовно призначення на посаду та звільнення з посади Президентом України заступників голови Державної судової адміністрації України;
- частину п’яту статті 128 щодо затвердження Президентом України положення про Державну судову адміністрацію України.
Цього само дня було оприлюднено рішення про відповідність Конституції пункту 1 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про затвердження зміни до статті 22 Конституції Автономної Республіки Крим щодо строку повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим» від 19 березня 2009 року. У цьому пункті встановлено, що він набирає чинності з дня його опублікування і вводиться в дію з дня призначення згідно з Конституцією і законами України наступних чергових виборів до Верховної Ради АРК, які будуть проведені у 2010 році, та що його дія не поширюється на депутатів Верховної Ради АРК п’ятого скликання.
КС у рішенні, зокрема, зазначив, що Верховна Рада України вказала рік проведення чергових виборів до Верховної Ради АРК, що є складовою дати проведення цих виборів, яку повноважна встановлювати Верховна Рада АРК. КС вважає, що, визначаючи при прийнятті Закону час проведення виборів до представницького органу автономії, Верховна Рада України втрутилася у компетенцію Верховної Ради АРК. Таким чином, словосполучення «які будуть проведені у 2010 році» першого речення пункту 1 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про затвердження зміни до статті 22 Конституції Автономної Республіки Крим щодо строку повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим» від 19 березня 2009 року визнано неконституційним.
Децентралізація влади неможлива без комплексних реформ
Зокрема конституційної, адміністративної, бюджетної тощо. Таку думку висловили на засіданні «круглого столу» «Місцеве самоврядування в Україні: стан та перспективи розвитку» провідні фахівці з питань розвитку місцевого самоврядування, економісти, аналітики, представники органів державної влади.
Міський голова Славутича Володимир Удовиченко наголосив, що насамперед потрібно змінити виборче законодавство. «Зверніть увагу, наприклад, як сформовані міські ради — це ж відображення Верховної Ради. Сильного міського голови немає, є абсолютно залежні. Тому в існуючій системі координат потрібно змінити хоча б правила гри», — заявив він. Міський голова переконаний, що потрібно обирати еліту, яка б взяла на себе відповідальність за реформи.
У свою чергу перший заступник виконавчого директора Асоціації міст Віктор Кравченко вважає, що перспективи розвитку місцевого самоврядування немає. На його думку, потрібно одночасно проводити комплексні реформи, зокрема ресурсного забезпечення і бюджетну. «І Президент, і уряд виступають за реформи місцевого самоврядування. Але коли вони сходяться разом, то ніякої реформи немає, навіть змови немає», — зазначив Віктор Кравченко. Серед проблем, на які звертали увагу учасники «круглого столу», інституційний конфлікт між органами місцевого самоврядування та місцевими державними адміністраціями; недосконалість міжбюджетних відносин; недостатній рівень кадрового забезпечення; непрозорість розподілу земельних ресурсів; корупція тощо.