Село Красне, що у Млинівському районі на Рівненщині, розташувалося поблизу річки Стир, тож міст тут завжди був необхідний селянам. Але у середині 70-х років минулого століття дерев’яний настил знесла повінь, а палі повикручувало так, що споруда стала непридатною для експлуатації. А далі — що не рік, то вигляд об’єкта ставав дедалі непривабливішим.

Місцевому люду відповідно додалося серйозних проблем: із транспортуванням, бо треба було робити 15-кілометровий гак; з випасанням худоби, бо на протилежному боці розташувалося майже 300 гектарів сільського випасу; із заготівлею сіна, яке в погожу днину люди з іншого берега перевозили на човнах.

Відтак питання про спорудження нового моста за останні два десятиліття поставало неодноразово, втім, лише минулого року воно конкретно зрушило з місця.

— Це було на сході жителів села, — каже Іван Олійник, голова Вовницької сільради, до складу якої входить Красне, — ініціативу, звичайно, підтримали всі і, що важливо, не забалакали проблему, а відразу з її вирішення створили сільський кооператив, керувати яким доручили активісту Юрію Бабичу. Відтоді, по суті, й почалася історія нового моста. Загалом його будівництво можна назвати своєрідною громадською толокою. Так, громада села зібрала 16 тисяч гривень, ще 20 тисяч виділила сільська рада, 5 тисяч благодійницьких гривень презентував особисто голова Млинівської районної ради Володимир Тутевич; свою лепту внесли й політичні осередки, зокрема, від «Свободи» надійшло 7 тисяч гривень. Оскільки з приводу цього будівництва ми розробили спеціальний проект, то й направили його на обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад. І стали його переможцями. Відтак маємо ще одне фінансове влиття в справу. Особливу вдячність належить висловити і приватному підприємству «Агро-Експрес-Сервіс» на чолі із Сергієм Костючком, яке вклало в мостобудування 20 тисяч гривень, допомогло паливно-мастильними матеріалами, транспортом.

Зводили міст методом толоки. Селяни підсобляли військово-інженерній бригаді з міста Дубного, яка будувала міст. А місцеві жінки забезпечували трударів сніданками, обідами, вечерями. Ось так гуртом буквально за десять днів між двома берегами Стиру побудували новий міст довжиною 56 метрів, шириною 4,5 метра, вантажопідйомністю 30 тонн.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Фото Віталія ТАРАСЮКА.

Освячення мосту настоятелем місцевого храму о. Віталієм.