Вчора у Харкові розпочалися щорічні загальні збори Академії правових наук України, на яких виступив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. На заході, який триватиме два дні, заплановано розглянути важливі питання життєдіяльності академії: підбити підсумки роботи у 2009 році, вирішити низку організаційно-кадрових питань та провести вибори нових членів Академії правових наук України. На 27 вакантних місць — 7 академіків та 20 членів-кореспондентів — претендує 90 осіб. Це будуть найбільші вибори з часу створення академії. Конкурс становить більш як три особи на місце. Кандидати на наявні вакансії представляють усі регіони України та 33 провідні наукові та навчальні заклади.
— Цілком очевидно, — підкреслив Голова Верховної Ради у своїй промові перед академіками АПН, — що та ситуація, яка склалася сьогодні у країні, вимагає від нас шукати відповідь на просте запитання: а чи є в Україні правова система? Ми, на превеликий жаль, звиклися з тим, що сьогодні вся влада діє поза межами правого поля, насамперед, поза межами Конституції. Закони Верховна Рада нерідко ухвалює під політичний момент і під політичний розрахунок, а не для утвердження права в Україні.
Цього самого дня вчена рада Харківського національного університету внутрішніх справ прийняла рішення про присвоєння Володимиру Литвину звання почесного доктора університету. Глава парламенту висловив щиру вдячність за високу довіру.
Він також привітав курсантів з Днем міліції і нагородив кращих викладачів Грамотами Верховної Ради України. Голова Верховної Ради виступив перед курсантами і наголосив, що вся українська влада повинна повернутися у правове поле. «Люди мають примусити владу під час президентських виборів стати на шлях служіння народу, а не особистим інтересам, — сказав Володимир Литвин. — Інститути влади повинні бути повністю деполітизовані і департизовані. І насамперед це стосується правоохоронної системи та силових структур». Глава парламенту звернув увагу на те, що Україні потрібна чітка система підбору кадрів, які вирішили присвятити своє життя охороні правопорядку. «Неприпустимо, щоб середня зарплата людей у погонах була на рівні, а то і нижче, зарплати робітника невисокої кваліфікації», — зазначив 
В. Литвин. Водночас, наголосив керівник українського парламенту, має бути «ефективна, вимоглива і заохочувальна система громадського контролю за діяльністю правоохоронних і силових структур української влади».
Фото Олександра СЕМЕНЦЯ.