Минулу суботу Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів на Житомирщині. Він побував у трьох райцентрах — Малині, Радомишлі та Черняхові.
У Малині глава парламенту відвідав два дитячі садки. Зрозуміло, що в день святого Миколая до дітей із порожніми руками не йдуть. Володимир Литвин і народний депутат України Микола Рудченко, попередня трудова біографія якого, до речі, тісно пов’язана саме з Малинським районом, передали дошкільним закладам пральну машину та холодильник і, зрозуміло, гостинці для дітей. Можна уявити радість в очах малюків, коли Микола Миколайович, якому в цей день, як-то кажуть, сам Бог велів, вивіз на санках цілу гору пакунків із солодощами. А діти, щиро радіючи гостям, дарували їм свої пісеньки й танці.
Ділячись думками після зустрічі з малюками та їхніми вихователями, Володимир Литвин сказав, що також отримав чудовий подарунок — радість спілкування з дітьми. Він ще раз наголосив на необхідності всіляко підтримувати дитячі дошкільні заклади, адже вони тримаються, в основному, на ентузіазмі батьків їхніх вихованців та на трудових колективах.
Наявні в державі дитсадки необхідно інвентаризувати, зазначив Голова Верховної Ради. Їх закриття раніше виправдовували тим, що немає дітей. Але ж сьогодні це далеко не так, адже подекуди ставити малят у чергу доводиться ще з пологового будинку. За його словами, нині трохи більше половини дітей дошкільного віку охоплено дошкільними установами, тому навіть у Малині є проблеми із влаштуванням дітей у дитсадки. Саме тому потрібно провести ревізію наявного фонду і, якщо в цьому є потреба, повернути попередній статус тим дитсадкам, які були передані різним структурам, як державним, так і приватним. Володимир Литвин наголосив також на тому, що фінансування дошкільних закладів та шкіл має бути пріоритетом державного бюджету, бо сучасні діти житимуть в інформаційному суспільстві, тож знання сучасної техніки, комп’ютерів, інформатики буде так само необхідним, як уміння читати й писати.
Але в святкові дні, додав він, не можна забувати також про те, що сьогодні заборгованість із зарплати становить мільярд 700 мільйонів гривень. А зароблених грошей не виплатили переважно саме тим, у кого на утриманні діти. Розв’язання цієї проблеми має стати одним із першочергових завдань, підкреслив Голова Верховної Ради.
Людина думає про майбутнє, продовжив він цю думку під час зустрічей із мешканцями Радомишля і Черняхова, що проходили в заповнених залах будинків культури. Так склалося, констатував глава парламенту, що кожен у нашій країні живе, боячись за дітей, боячись бути непочутим, непідтриманим. Наша проблема в тому, що кращого життя ми просто не бачили, тому міркуємо за принципом: тільки б не було гірше. Але ж це не життя, а існування. Ми не заслуговуємо на таке. Потрібно жити за законом. Не може так тривати, що бідність породжує бідність, а багатство — багатство. Можливості в нас колосальні. Але треба припинити в країні намагання жити самими обіцянками. В Україні остаточно вичерпано ресурс, нагромаджений попередніми поколіннями. Тому треба забезпечити розвиток на власній основі. Кожна людина повинна працювати. Але знати, за що працює, отримувати гідну винагороду. А ще — мати власну гідність і розуміння того, як має бути облаштоване життя.
Відповідаючи на численні запитання людей, Володимир Литвин висловився за те, що депутатів потрібно обирати по округах, щоб вони знали проблеми своїх виборців, відповідали перед ними, адже це ненормально, що в Житомирській обласній раді немає представників від половини районів області. Він відверто розповів про складнощі, пов’язані зі зняттям депутатської недоторканності, пояснив, чому в нас такі дорогі ліки. Хвилювало людей і те, що Україна вже має великі зовнішні борги, які доведеться повертати дітям і внукам. Глава парламенту зазначив у зв’язку з цим, що робить усе для того, щоб корпоративні борги, тобто борги суб’єктів підприємницької діяльності, не перетворилися на борги держави. У зв’язку з цим зайшла мова й про комунальні платежі. Одна з причин, чому В. Литвин не підтримав меморандуму про співробітництво з МВФ, це те, що фонд поставив вимогу щомісяця значно підвищувати ціну на газ. А це непосильно для людей, наголосив глава парламенту. Він також висловився за те, щоб тарифи на комунальні платежі встановлював Кабінет Міністрів, причому однакові для всіх регіонів, бо поки що так: де менші зарплати, там вищі тарифи.
В. Литвин привіз у подарунок бібліотекам свої підручники з історії України. Висловлюючи свій погляд на минувшину, він наголосив: не можу змиритися з тим, як переписують історію на догоду собі, не можу спокійно дивитися, що в нас трагедії перетворюють на свята. Історію треба вивчати, щоб не повторилися трагедії минулого. А ми висновків з історії не робимо.
Голова Черняхівської районної ради Віктор Гуменюк подарував В. Литвину книгу про історію району.
Під час зустрічей на Житомирщині прозвучало немало прохань про допомогу у вирішенні наболілих проблем, зокрема й про те, що необхідно нарешті завершити будівництво лікарні в Радомишлі, школи в Черняхові. А ще були подяки. Одна з учасниць зустрічі в Черняхові розповіла, що лише після втручання В. Литвина закінчилися її тривалі ходіння по муках, і вона змогла поховати на рідній землі дочку, яка померла в Іспанії.
Житомирська область.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.