Дельфіни та морські коти вже виходять на репетиції, а морське левеня поки що не може звикнути до нової території.

 

У Донецьку тривають останні приготування до відкриття дельфінарію. Першу виставу покажуть на день святого Миколая 19 грудня, а першими глядачами стануть вихованці шкіл-інтернатів, дитячих будинків сімейного типу, прийомних та багатодітних сімей. Дельфінарій показуватиме по три вистави щодня та обіцяє спеціальні програми для реабілітації дітей із особливими потребами.

«Цей об’єкт споруджено за три з половиною місяці, — розповів заступник міського голови Донецька Валентин Лактіонов. — Поки що дельфінарій розташований у тимчасовій будівлі, але в перспективі буде збудовано стаціонарну. Міська рада допомагала вирішувати організаційні питання щодо підведення необхідних комунікацій: води, тепла, газу. Все зроблено для того, щоб тварини у першу чергу почували себе затишно».

За місяць тут планують організувати сеанси дельфінотерапії — це ефективний метод безмедикаментозного оздоровлення та реабілітації дітей із функціональними порушеннями. Перед цим психолог добирає програму для кожної дитини.

Сума, в яку обійшлося будівництво, не розголошується. «Це приватний проект. Ми не заглядаємо до кишені тим, хто вкладає гроші», — так відповів заступник міського голови. Інвестором виступила одеська фірма «Немо», яка вже спорудила аналогічні заклади у Дніпропетровську, Харкові та Києві. Глибина басейну донецького дельфінарію 5 метрів, діаметр — 18 метрів. До шахтарської столиці привезли чотирьох дельфінів, двох морських котів та морське левеня. Тварин кілька тижнів готували до подорожі: привчали до спеціальної ванни, до їзди в автомобілі. Нові мешканці дельфінарію з’їдають до 20 кілограмів різноманітної риби взимку і до 10 кілограмів — улітку.

«Наші підопічні поки що освоюються в новій обстановці: тут по-іншому висять м’ячики, тут інші іграшки та звуки під водою, — пояснила тренер Олена Комогорова. — Одна з наших «дівчаток» Б’юті ніколи раніше не контактувала з морськими котами, і це її бентежить. Тому тренер більшу частину часу проводить із нею у воді, щоб тварина краще пройшла адаптацію та акліматизацію». Щодо морського левика, то він почувається чудово, але виявився дуже лякливим. «Тут нові звуки, нові запахи, а для родини тюленів дуже важливо мати постійний запах, — додала Олена. — Навіть коли один тренер змінює іншого, вони користуються однаковими парфумами. І наш морський лев виходить на два-три номери, а потім тікає. Зате з задоволенням виконує всі трюки у вольєрі. Ми попереджуватимемо глядачів, щоб не робили різких рухів під час виступу левеняти».

Поки що в Донецьку працюватимуть співробітники одеської фірми, але згодом передбачається добирати та навчати місцевих мешканців. Щоправда, тренерській роботі із морськими ссавцями не вчать ніде — це ремесло, яке передається від людини людині. За словами Олени Комогорової, головне в роботі — любити тварин, не боятися віддавати всього себе. До речі, із чоловіком (також тренером) Дмитром Уривським вони познайомилися саме в дельфінарії. «У нас службовий роман», — усміхається співрозмовниця.

Відкриття дельфінарію збираються пікетувати активісти однієї з громадських організацій, яка виступає проти таких закладів. Представники організації заявляють, що умови утримання не відповідають природним і шкодять тваринам. У донецькому дельфінарії такі звинувачення відкидають і кажуть, що об’єм басейну дозволяє утримувати вдвічі більше тварин, ніж зараз.

 

Фото автора.