Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи не підтримує проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування пільг під час вступу до вищих навчальних закладів). 
Законопроектом (реєстр. №5177) пропонується шляхом внесення відповідних змін до низки законів України скасувати пільги на позаконкурсний вступ до державних і комунальних вищих навчальних закладів. Зокрема, передбачається скасувати пільгу стосовно вступу поза конкурсом для постраждалих громадян, віднесених до категорій 1, 2, 3, 4, та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.
Члени комітету під час обговорення зазначили, що запропоновані у законопроекті норми звужують наявні права громадян, що суперечить статті 22 Конституції України, а також висловили зауваження щодо необхідності створення громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, умов для отримання якісної середньої освіти. На думку народних депутатів, доцільно відновити підготовчі відділення у вищих навчальних закладах для навчання на безоплатній основі, реалізовувати й інші програми довузівської підготовки вступників із числа зазначеної категорії.
Авто інвалідам війни — в першу чергу і безоплатно
Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо першочергового безоплатного забезпечення автомобілями інвалідів війни). 
Законопроектом (реєстр. №5229) пропонується першочергово забезпечувати автомобілями інвалідів війни з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, які, відповідно до статті 13 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», забезпечуються автомобілями безоплатно.
Також пропонується першочергово безоплатно забезпечувати автомобілями інвалідів із числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (за наявності медичних показань), на термін експлуатації до десяти років (з наступною заміною на новий) та виплату компенсації на паливо, ремонт, технічне обслуговування автомобілів або на транспортне обслуговування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.
Комітетом підтримується законодавча пропозиція, яка узгоджується з нормами законодавства. Народні депутати під час обговорення наголошували, що проект не потребує додаткового фінансування, оскільки не розширює кола осіб, які мають право на забезпечення автомобілем за державні кошти, а лише змінює черговість деяких категорій інвалідів. Парламентарії також вважають, що «документ поліпшує соціальний захист цієї категорії інвалідів війни завдяки першочерговому безоплатному забезпеченню їх автомобілями».

За повідомленням інформаційного управління Верховної Ради України.