Розглянути проект бюджету на наступний рік буде можливо лише тоді, коли парламент відкличе свою постанову про повернення кошторису в уряд на доопрацювання. Таке переконання висловив учора на погоджувальній раді представник БЮТ Андрій Кожем’якін. Однак решта парламентаріїв, а особливо представники Партії регіонів, не підтримують такий розвиток подій, мотивуючи це тим, що проект створено на нереальних показниках. Відтак очікувати на те, що країна зустріне Новий рік із основним фінансовим документом, схоже, не варто.
Інший резонансний документ, який обговорили на вчорашньому засіданні, — зміни до виборчого законодавства. Так, представники фракції БЮТ наголошували, що є низка змін, які необхідно негайно ухвалити для того, щоб народне волевиявлення пройшло прозоро і без фальсифікацій. Їхні політичні опоненти, регіонали, заявили, що могли віддати голоси за поправки Конституційного Суду і Венеціанської комісії, однак суттєво змінювати законодавство практично напередодні виборів вони категорично відмовляються.
Ще один конфліктний момент виник із приводу створення ТСК, яка б розслідувала факт незаконного привласнення державних земель у Межигір’ї. На внесенні цього питання до порядку денного наполягав БЮТ. Однак Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович наголосив, що це питання передусім слід розглянути на засіданні профільного комітету, який, до речі, очолює регіонал Олександр Єфремов. Спілкуючись із журналістами, бютівець Андрій Кожем’якін звернув увагу: навіть якщо комітет це питання не розгляне, минули вже всі терміни, щоб проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії можна було заслухати в сесійній залі без комітетської резолюції.
Учора на погоджувальній раді також визначалися з питаннями фінансування народного волевиявлення. Як повідомив регіонал Олександр Єфремов, виборчий процес має коштувати країні 150 мільйонів гривень. Натомість на сьогодні урядом профінансовано 0,8 відсотка цієї суми. Тож регіонали припустили, що готується зрив виборів Президента України через те, що очільниця Кабміну боїться програти в цих перегонах. Натомість Андрій Кожем’якін цю інформацію спростував, повідомивши, що Голова ЦВК Володимир Шаповал про жодну загрозу зриву не заявляв, а відтак її не існує. Усі необхідні кошти буде виділено вчасно, підкреслив представник БЮТ.
Цього тижня парламентарії мають намір розглянути проекти законів у другому читанні про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради, а також зміни до деяких законів щодо підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи. Саме з цих питань заплановано розпочати сьогоднішнє засідання. У середу ратифікуватимуть міжнародні документи, а також розглядатимуть низку законопроектів про запровадження державних нагород у галузі гірництва, туризму та цивільного захисту. У четвер народні депутати затвердять календарний план проведення шостої сесії шостого скликання, а також розглянуть низку законопроектів у другому читанні. У п’ятницю заплановано розглянути проекти змін до закону про наукову та науково-технічну діяльність, які регламентують обчислення пенсій науковим працівникам, та до закону про соціальну державну допомогу малозабезпеченим сім’ям з приводу допомоги на рівні прожиткового мінімуму.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.