Днями в Києві за підтримки Міністерства промислової політики, Міністерства транспорту України, державних органів статистики та провідних економічних ЗМІ керівники найуспішніших вітчизняних підприємств на підставі власного досвіду й ситуації, що склалася у реальному секторі економіки, сформулювали поради уряду стосовно виходу з кризи. Організаторами виступили Міжнародна торгова палата ICC Ukraine, Аналітична компанія «Сучасний світ».
За словами ведучого зустрічі, автора книжки «Як підняти українську економіку?», к. е. н. Андрія Новака, в нашій країні досі не прийнято дієвої антикризової програми. Й тому уряду врешті-решт варто прислухатися до рекомендацій представників бізнесу, які продовжують працювати на нашому ринку навіть за складних фінансово-економічних умов по суті без підтримки з боку держави.
У результаті дискусії склалося п’ять основних напрямів, з яких бізнес очікував би миттєвої реакції від влади на подолання наслідків глобальної кризи.
Серед них — пріоритетні бюджетні закупівлі з державного та місцевих бюджетів товарів та послуг вітчизняного виробництва. Генеральний директор підприємства «Елтранс» Віктор Рєзников зазначив, що тендерна документація в Україні не відповідає професійній якості продукції. За його словами, у Великій Британії, наприклад, уже давно запроваджений механізм тривалих договорів. Було визначено напрями пріоритетних закупівель: будівництво, авіабудування, суднобудування.
По-друге, державне банківське кредитне забезпечення вітчизняного виробника є важливим кроком для подолання кризи. Експерти дійшли висновку, що фінансова підтримка малого та середнього бізнесу на низькому рівні, тому й українські виробники слабкі. Мовляв, наша держава має пріоритет — національну грошову одиницю, і треба навчитися розумно її використовувати.
Третій «антикризовий» крок пропонують зробити в напрямку товарно-кредитного стимулювання вітчизняного споживача. Тобто створити внутрішній попит на українські товари та послуги через державні банки.
Четвертий крок — введення податкового антикризового режиму. Тут експерти виділили основну проблему: в Україні на 80 відсотків централізована економіка, і тому на цей аспект потрібно звернути особливу увагу.
По-п’яте, учасники дискусії визначили оптимальний валютний коридор курсу гривні до основних іноземних валют на 2010 рік для забезпечення прогнозованості розрахунків собівартості та експортно-імпортних операцій на рівні 7,6—7,8 грн. Найбільший спад виробництва помітили в таких галузях, як металургія (на 45%), хімічна промисловість (на 49%), будівництво (на 55%).
Організатори сподіваються, що подібні ініціативи стануть у нагоді діючій владі в розробці антикризових заходів.