Цього року в Запоріжжі заснована громадська організація «Ра-курс» (Ра, як відомо, це бог сонця, а курс — шлях, отже — сонячний шлях).
Проект можна вважати унікальним, бо до його появи Запоріжжя могло похвалитися окремими творчими колективами, танцювальними чи співочими, а «Ра-курс» пропонує таким колективам об’єднатися в асоціацію з культури, мистецтва і творчості під єдиним дахом.
«Ра-курс» створено за сприяння Марії Остапенко, директора Національного заповідника «Хортиця», та Любові Коршунової, директора Будинку культури енергетиків ВАТ «Запоріжобленерго».
«Ра-курс» базується на синтезі різних мистецв. В центрі всієї структури — театр-студія. Тут професійні актори допомагатимуть акторам-аматорам здобути знання і навички зі сценічної мови, сценічного руху, хореографії, майстерності актора, вокалу, ритміки, музичної грамоти, історії театру, історії костюму.
Поруч — літературний театр, де писатимуться інсценізації та п’єси, а, можливо, й театральні рецензії. Для всіх, хто пише, важливо знати — де друкуватися? Оскільки центр працює під егідою заповідника «Хортиця», де є «заморожена» (поки що) друкарня, то згодом можна буде говорити і про власний літературно-мистецький журнал.
Взагалі в центрі все взаємопов’язано. Скажімо, арт-галерея готуватиме майбутніх художників, які можуть спрямувати творчу енергію на вищезгаданий театр-студію, готувати оформлення для його вистав. А надалі, вже навесні, планується серйозна виставка-аукціон. Це не фантазія. Адже серед активістів «Ра-курсу» — Олена Павлухіна, яка свого часу зібрала в Запоріжжі 60 художників із роботами світового (за словами експертів) рівня.
За всієї серйозності своїх намірів «Ра-курс» не встановлює для творчих людей вікового цензу й радий допомогти реалізуватися в мистецтві людям будь-якого віку.
Поки що «Ра-курс» не знайшов багатого мецената й збирається заробляти на себе сам. Наприклад, проводитиме корпоративні вечірки, хрещення або весілля (зокрема, екзотичні — у дохристиянському стилі, на території заповідника «Хортиця»).
Перший масштабний вихід у світ — феєрична зустріч Нового року в ДК «Енергетик», із шоу-програмою, танцями та інтермедіями для дітей.
 
Запоріжжя.