У Дніпропетровському театрі одного актора «Крик» відбулась прем’єра вистави «Табу» за мотивами «Крейцерової сонати» Льва Толстого, котру його вірний глядач чекав близько двох років. Та й сам керівник монотеатру, народний артист України Михайло Мельник, вже зачекався на неї.
Про що вистава — не скажеш однозначно... Про стосунки чоловіка та жінки? Про духовні й фізичні бажання людини? Про безлад і гармонію? Простіше кажучи, про любов...
«Ця вистава для тих, хто починає мріяти і творити своє майбутнє, думає над створенням сім’ї. Отже — для молоді!» — каже Михайло Мельник. Утім, він просить не приводити на цю виставу дітей — їм зарано поринати в надто дорослий світ.
Атмосфера в залі надзвичайно напружена. Герой у виконанні Михайла Мельника миттєво захоплює увагу й забирає у полон пристрастей. Змушує тебе конфліктувати з самим собою і з тим, що бачиш і чуєш на сцені. А там — привабливий чоловік, котрий убив свою дружину, розповідає про всі подробиці свого сімейного життя, які й підштовхнули його до такого жахливого вчинку. Єдине, що підносило до світла й божественної легкості, — музика! «Повірте, у п’ятдесят ще нічому не пізно вчитися!» — переконує актор і дивує нас хвилюючою грою на саксофоні. Саме музикою герой передає істинні й найщиріші переживання своєї душі!
«Табу» — одна з тих вистав, що може кардинально змінити життя людини. Вона, як стріла, влучає просто в серце. З її філософією можна не погодитись, тут кожен вирішує сам за себе. Але слід пам’ятати слова героя: «Коли ви не відчуваєте, що створені одне для одного, що ви дві половинки одного цілого — тоді табу! Табу на одруження!»
Дніпропетровськ.