— Фотокартки, особливо старі — надзвичайно важливий історичний документ, — каже директор Вінницького обласного архіву Юрій Легун, член журі обласного фестивалю-конкурсу «Минуле Поділля у старій світлині», який стартував на Вінниччині.
Ініціатор конкурсу заслужений художник України, знаний колекціонер і меценат Володимир Козюк на основі старих світлин кілька років тому випустив фотоальбом «Вінниця: погляд у минуле». Найкращі знімки першого фестивалю-конкурсу старих світлин складуть ще один альбом (попередня назва «Думи про Поділля»).
— Сподіваємося на сенсаційні відкриття, — сказав під час відкриття конкурсу Володимир Козюк. — Адже в кожній сільській чи міській оселі в альбомах є чимало рідкісних фотографій. Деякі з них, сам бачив, дуже цікаві, а головне — цінні для нинішнього й майбутніх поколінь.
Фотознімки на конкурс прийматимуть в обласному Краєзнавчому музеї до 10 лютого 2010 року. А вже через тиждень, 17 лютого, організатори планують влаштувати в музеї велику виставку старих світлин. Долучитися до участі в конкурсі запрошують також керівників музеїв, навчальних закладів, установ та організацій — усіх, хто може похвалитися рідкісною старою фотографією. Обов’язкова умова — світлина має бути датована не пізніше, як 1930 роком. Передбачена низка номінацій: військові та історичні події, люди в народному вбранні, фото видатних осіб, архітектура, побут тощо.
На учасників конкурсу очікують відзнаки та грошові винагороди. За словами пана Козюка, бажаючі зможуть продати свої світлини музею чи колекціонерам. До речі, першу електронну сторінку старих світлин відкрито в Інтернеті на сайті Вінницької обласної дирекції ВАТ «Укртелеком» з ініціативи помічника директора, історика й журналіста Володимира Лосенка. За його словами, не було випадку, коли б не отримували відгуки відвідувачів сайту. Воно й не дивно, бо фотографія — це та сама людина, тільки мовчазна. З якою так само хочеться помовчати.
 
Вінницька область.