Шановні депутати! 
Шановні претенденти на посаду Президента України!
Звертаємося до вас із проханням докласти зусилля заради порятунку Труханового острова і акваторії Матвіївської затоки Дніпра від рейдерства. Ще з дореволюційних часів ці території були улюбленими місцями відпочинку киян. Тут розміщувалися водні і веслувальні станції, понад сто років тому був збудований Київський яхт-клуб. А вже в наші часи саме узбережжя Матвіївської затоки стало місцем розташування спортивних водних станцій профспілкових товариств, «Динамо», Збройних Сил, Палацу піонерів. На них гартувалося підростаюче покоління. Тут вдосконалювали майстерність спортсмени, які ставали чемпіонами Олімпійських ігор, світу та Європи.
До речі, на найвищій рівень на цій воді виходила олімпійська чемпіонка Пекіна-2008 Інна Осипенко-Радомська. А ще на Трухановому острові впродовж десятиріч діяли дитячі оздоровчі табори. І на кожній спортивній базі також улітку гартувалися тисячі юних киян. Нині про все це доводиться говорити в минулому часі.
Понад рік три благодійні організації — Дитячий оздоровчо-спортивний клуб «Мала флотилія», організація інвалідів «Планета сильних» і клуб ветеранів веслярського спорту «Київ» марно намагаються відстояти своє право на спортивно-оздоровчу роботу, яку вони проводили впродовж 25 років на водно-спортивній базі «Зеніт». Плідність цієї діяльності засвідчують численні грамоти, подяки від Президентів і міських голів столиці. А найбільша вдячність — від батьків, чиї діти зміцнили тут здоров’я, вдячність вихованців, котрі увійшли в доросле життя сповненими сил і бадьорості.
Рік тому за підтримки керівництва київських профспілок, за згодою міської адміністрації, якій належать ці 5,9 га землі, цей осередок здоров’я і спорту був відібраний і переданий приватному підприємству з обмеженою відповідальністю — Хокейний клуб «Сокіл-Київ». Там, де вирувало спортивне життя, тепер стоять зачинені на броньовані двері будиночки, що свого часу зводилися самими спортсменами.
Не краще становище й на решті водно-спортивних баз. Там також під різними марками отаборилися організації, приватні підприємці, далекі від спорту. А головне — далекі від щирого уболівання за долю підростаючого покоління — майбутнього нації.
Нагадаємо, що 23 листопада 2004 року Київська міська адміністрація видала розпорядження № 2129 «Про створення сучасного центру олімпійської підготовки з водних видів спорту — водно-спортивного стадіону на Трухановому острові — «Матвіївська затока». Збігло п’ять років. Не лише нічого не зроблено задля виконання чудового плану, навпаки — триває руйнація того, що залишилося.
Ми звертаємося до вас, народні обранці, до вас, кандидати в Президенти України, з надією, що вам не байдужа доля киян, доля підростаючого покоління, зрештою, доля нашої країни! І пропонуємо наступне:
Надати Трухановому острову, Матвіївській затоці та акваторії Дніпра статусу Національного парку здоров’я та спорту.
Внести до проекту Бюджету-2010 кошти на створення в Києві сучасного Національного стадіону з водних видів спорту.
Звільнити всі оздоровчі бази від організацій, а також приватних осіб, які заволоділи ними і використовують не за призначенням. Повернути спорту те, що йому належало.
З метою зміцнення здоров’я юних киян, які потерпають від екологічних негараздів, відродити колишні табори для дітей на кожній базі Труханова острова. Доручити комісії Верховної Ради України, яка нещодавно працювала на Трухановому острові під керівництвом народних депутатів України Катерини Лук’янової та Кирила Куликова, грунтовно проаналізувати стан і можливості кожної спортбази для літнього оздоровлення дітей і залучити до цієї справи профспілки міста, районні ради, інвесторів. Принагідно зазначимо: 12 років тому на острові оздоровлювалося понад 3,5 тисячі дітей; 2009 року — тільки 50 підлітків, коштом батьків.
Вирішити приналежність водно-спортивних баз Матвіївської затоки з тим, щоб вони були включені до переліку спортивних об’єктів, які звільнюються від оподаткування на землю.
Труханів острів, Матвіївська затока — не місце для свавілля рейдерів! Вони мають служити людям як осередки здоров’я і гарту!
Сподіваємося на вашу підтримку.
За дорученням групи Всеслав КОВГАН, заслужений тренер України, заслужений лікар України, президент благодійної організації Дитячий оздоровчо-спортивний клуб «Мала флотилія».