Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до Закону «Про захист рослин». Законопроектом пропонується внести зміни до чинного закону стосовно розширення основних завдань державного контролю та повноважень спеціально уповноважених органів виконавчої влади в області захисту рослин, посилення відповідальності за порушення законодавства у цій сфері тощо, повідомляє інформаційне управління Верховної Ради.

Заступник голови комітету, один з авторів проекту Сергій Рижук під час обговорення наголосив, що Державна інспекція захисту рослин — це єдина інспекція в державі, яка відстежує фітосанітарний стан біоценозів на місцях, розробляє і координує проведення заходів боротьби зі шкідниками, хворобами і бур’янами, здійснює контроль за ввезенням хімічних засобів захисту рослин в країну, контролює дотримання регламентів застосування засобів захисту рослин.
Члени комітету вважають, що з метою забезпечення безпечного навколишнього природного середовища, збереження здоров’я людини, державні інспектори захисту рослин зобов’язані здійснювати постійно, без попереднього повідомлення, державний контроль із дотримання законодавства про захист рослин та про пестициди і агрохімікати суб’єктами господарювання.
Проектом пропонується, зокрема, доповнити чинний закон положенням про сертифікат відповідності щодо вмісту залишкової кількості пестицидів, нітратів і нітритів у сільськогосподарській продукції та сировині рослинного походження.