Чи зможуть переможці попередніх виборчих перегонів зберегти свої важелі впливу
Останнім часом на Луганщині виникло кілька політичних скандалів, які, мабуть, зовсім по-іншому розставлять головні фігури на електоральному полі. З одного боку, керівники Луганської обласної організації Партії регіонів можуть бути спокійні стосовно того, що на майбутніх виборах «чужі не пройдуть!». У 2006 році регіонали отримали більшу частину влади в місцевих радах, отже, свій контроль на території області вони зберегли. Є, правда, проблеми щодо Алчевська та Сєверодонецька, котрі заявляють про свою політичну автономію, але загалом картина цілком оптимістична. Іншими словами, на своїй території Луганщина має шанс забезпечити перемогу Віктора Януковича у президентській гонці. З другого боку, регіонали розуміють, що їхній ресурс впливу на електорат сьогодні обмежений, оскільки втрачено важелі впливу, які успішно працювали три роки тому. Сьогодні, наприклад, у боротьбі за ступінь впливу на шахтарські колективи в окремих моментах доводиться поступатися своїм суперникам із БЮТ.
Шахтарські зарплати — засіб передвиборної боротьби
Нещодавно в луганських ЗМІ з’явилося повідомлення про те, що у зв’язку зі складною економічною ситуацією в країні гірники державного підприємства «Свердловантрацит» нібито добровільно відмовилися від належної їм 30-відсоткової надбавки до зарплати, яка має виплачуватися з 1 січня наступного року. Засоби масової інформації, наближені до Партії регіонів, одразу заговорили про існування якихось документів, підписувати котрі змушували свердловських шахтарів. А серед них, до речі, були й Герої України. Регіонали одразу звинуватили своїх опонентів у тому, що вони втягли гірників у свої політичні ігри і змусили їх погіршити своє матеріальне становище на догоду деяким «помаранчевим» вождям. І пішло-поїхало. Голова територіального комітету профспілки працівників вугільної промисловості ДП «Свердловантрацит» Віктор Рогочій офіційно заявив, що «ніяких пропозицій щодо відмови від підвищення зарплати від Мінвуглепрому не надходило й ніяких заходів з цього приводу на ДП ніхто не проводив». Що «у природі не існує ні підписних листків, ні якихось інших документів, які нібито змушували шахтарів підписувати». Зрештою, регіоналів звинуватили в нечесних технологіях, спрямованих на підрив економіки країни.
Майже одночасно з цим скандалом у вугільній галузі на рівні області виник новий привід для розмов. До того ж знову-таки не на користь регіоналів. Як стало відомо, політрада Луганської обласної організації Партії регіонів виключила зі своїх лав генерального директора ДП «Ровенькиантрацит» Юрія Зюкова. Цю втрату можна вважати значною, оскільки Юрій Зюков був однією з помітних постатей обласної організації — член її політради, член фракції ПР в облраді. Коментуючи цей факт, голова Луганської обласної ради Валерій Голенко сказав, що «цей акт виключення» особливих дебатів не спричинив. «Він (Зюков) визначився зі своїм вибором, виступив на з’їзді партії «Батьківщина», на Майдані, ми всі це бачили, з полум’яною мовою на підтримку Юліи Тимошенко. Цей вибір несумісний із членством у Партії регіонів». Поки що Юрій Зюков залишається депутатом облради. Але тільки-но подасть заяву про вихід із фракції, одразу втратить свій мандат. З одного боку, генеральний директор одного з великих в області державних підприємств вугільної галузі має довести справу до кінця й вийти із фракції. А з другого — навіщо прихильникам Юлії Тимошенко втрачати «багнет» у такій значимій сфері впливу, як обласна рада?
«Незручний» представник
Поки в Партії регіонів переварювали ці дві події, виникла нова інтрига, пов’язана з майбутніми виборами. Штаб Юліи Тимошенко в Донецьку очолила луганчанка Наталя Королевська, котра, до речі, керує таким штабом і в себе на батьківщині. Своє нове призначення, що передбачає величезну відповідальність, Наталя Королевська пояснює так: «У Донецькій області наша політична сила втратила дуже багато часу. Тому що протягом трьох років тут відбувалася постійна ротація лідерів, ротація команд, сповідувався маргінальний підхід, люди дискредитувалися як зовні, так і зсередини. У принципі, я це оцінювала б теж як технологію наших опонентів. І, напевно, донецький бомонд не очікував, що раптом Королевська очолить штаб Донецької області. Річ у тім, що тут уже підібрали декілька людей, які влаштовували всі політичні сили і які б славненько й спокійненько провели президентську кампанію у своїх внутрішніх розборках. Я тут, звичайно, незручний представник Юлії Тимошенко. Одне зі своїх основних завдань я бачу в тому, щоб не допустити фальсифікацій і профанацій, які були у виборчих комісіях раніше».
За структурою промисловості і за структурою проблем регіонального характеру ці дві області абсолютно однакові. Це депресивні території й колосальний невикористаний промисловий потенціал. Необхідність єдиної економічної політики і єдиних соціальних стимулів очевидна.
За словами Наталі Королевської, до команди БЮТ у Донецькій і Луганській областях увійшли люди відомі, авторитетні, серед яких — Герої України. Якщо раніше як альтернатива регіоналам в області переважно працювали «маргінальні структури», зібрані навколо окремих націонал-патріотів, то нині підібрана команда менеджерів вищої ланки, що одержали широке визнання, а також простих людей і молоді. Н. Королевська вважає, що такий стан справ викликає здивування опонентів і підштовхує їх до активного протистояння.
Луганщина не хоче бути пасинком
Найближчим часом бютівцями буде презентована програма «Новий Донбас», розробка якої продиктована необхідністю кардинально змінити і загальнодержавну, і внутрішню політику в Донбасі. Слово «новий» визначає зміну відносин між двома областями, за яких Луганщина завжди була пасинком свого сусіда, і не тільки в питаннях економічного характеру. Але все не так просто: без передвиборної боротьби за голоси тут, зрозуміло, не обійшлося.
Глибоких соціальних досліджень стосовно вивчення електоральних настроїв на Луганщині поки що не проводили. Ні, дослідження були, але ступінь довіри до них невисока, оскільки заангажованість їхніх організаторів занадто очевидна. Однак і ці дослідження дають зрозуміти, що ступінь впливу Партії регіонів на Луганщині вже не така висока, як раніше. Проте регіонали як і раніше впевнені: «чужі не пройдуть».
 
Луганська область.