Вечірнє засідання 17 грудня
Народні депутати продовжили розгляд проекту змін до деяких законів із приводу підтримки агропромислового комплексу в умовах світової кризи. Під час обговорення обранці наголошували на тому, що документ необхідний селу, але водночас висловлювали й деякі зауваження до нього. Відтак законопроект ухвалили 318 голосами в першому читанні.
Затим народні обранці продовжили заслуховувати звіти ТСК. Звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин стосовно порушень вимог законодавства при відчуженні пакетів акцій, що перебувають у державній власності, акціонерних товариств у галузі сільськогосподарського машинобудування у зв’язку з діяльністю ВАТ «Лізингова компанія «Украгромашінвест», а також з’ясування обставин доведення до банкрутства ВАТ «Херсонські комбайни» представив член цієї комісії Володимир Скубенко. Верховна Рада не підтримала проект постанови про звіт цієї комісії. Натомість її роботу продовжено до березня наступного року.
А от діяльність тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин порушення Конституції і законів України під час проведення позачергових виборів до Тернопільської обласної ради 15 березня 2009 року та фактів фальсифікації їхніх результатів за результатами звіту припинено.
Не знайшов підтримки парламентаріїв проект постанови про звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин смерті народного депутата ІV скликання І. Плужникова та заволодіння невідомими особами його власністю, акціями телекомпанії «Інтер». Комісія працюватиме й далі.
Парламентарії заслухали звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин самовільного захоплення земельних ділянок, незаконного будівництва у Сімферополі житлових, офісних і розважальних центрів, а також бездіяльності правоохоронних органів. За словами голови ТСК Василя Кисельова, встановлено, що місцева влада Автономної Республіки Крим «зрослася» із кримінальним бізнесом. Цьому сприяє бездіяльність правоохоронних органів. Комісією встановлено, що законодавство у сферах містобудування та землекористування систематично порушується. Парламентарій акцентував увагу на бездіяльності контролюючих органів. Адже з приводу самовільного незаконного зведення об’єктів не вживається дієвих заходів, не притягуються до відповідальності замовники та підрядники. Відповідальності також вдається уникнути посадовцям контролюючих органів та місцевого самоврядування. Цей звіт Верховна Рада прийняла в цілому 241 голосом. Однак деякі пункти з постанови виключили.