Народні депутати від фракції ВО «Свобода» Олег Панькевич і Тарас Осауленко зареєстрували проект постанови «Про звернення Верховної Ради України до Національних зборів Французької Республіки». Вони закликають французьких парламентаріїв не допустити передання десантних кораблів класу «Містраль» Росії, оскільки за нинішніх умов це може істотно підвищити її наступальний потенціал.

У зверненні йдеться про численні факти, пов’язані з російською агресією в Україні, включно з катастрофою літака компанії «Малайзійські авіалінії» 17 липня цього року, наведено низку юридичних аргументів, що вказують на порушення у разі виконання вищезгаданого контракту Францією норм законодавства Європейського Союзу, Резолюції Генасамблеї ООН щодо територіальної цілісності нашої країни, положень Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

«На прикладі запровадження третього пакета санкцій ЄС після трагедії з «Боїнгом MH-17» ми бачимо, що Захід, нарешті, зрозумів, які загрози для регіональної та глобальної безпеки, для збереження миру несе у світ путінський режим», — зазначив Олег Панькевич, повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

Коментуючи тему заморожування військової співпраці європейських країн з Росією, народний обранець заявив: «Я вітаю заморожування російсько-італійського проекту з будівництва малих підводних човнів і російсько-французького проекту з будівництва легких броньованих машин для військових РФ. Не можу не згадати і серйозних кроків Німеччини, зокрема, відкликання ліцензії в концерну Rheіnmetall на будівництво тренувального центру для російської армії. Ми бачимо, що політичний дискурс в Європі повертається до традиційних ціннісних вимірів, в осерді яких — людина та її життя, мир, безпека і солідарність, а не суто матеріальні розрахунки».

У світлі такої політики, сказав він, відкликання французьким урядом дозволу на продаж «Містралів» Росії мало б вигляд     природного акта солідарності. «Ми хотіли б закликати Францію до цього, зокрема, через звернення до наших французьких колег у Національних зборах. Передача будь-яких озброєнь Росії є неприпустимою! Агресор має відчути не лише фінансовий голод, а й принципову неможливість модернізації своєї армії», — наголосив парламентарій.

Водночас, розуміючи економічні складнощі Франції в разі скасування цього контракту, Олег Панькевич закликає українських дипломатів до активнішого пошуку альтернативних шляхів використання суден класу «Містраль» країнами — членами НАТО або іншими демократичними державами.