Затверджено кошторис видатків окружкомів
Центральна виборча комісія затвердила єдині кошториси видатків окружних виборчих комісій 11 територіальних виборчих округів для підготовки та проведення виборів Президента України на 2009 рік на загальну суму 6 мільйонів 339 тисяч 663 гривні, повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ Центрвиборчкому. Розглянувши звернення автономної некомерційної організації «Міжнародна організація зі спостереження за виборами «CІS-EMO», Центральна виборча комісія зареєструвала 13 офіційних спостерігачів від неї на виборах Президента України 17 січня 2010 року. На засіданні ЦВК також затверджено роз’яснення комісії щодо застосування окремих положень статті 21 Закону України «Про Державний реєстр виборців», в яких докладно виписано порядок запиту виборця до органу ведення реєстру, а також відповідні дії цих органів.
Рівненщина готова обирати
Питання про підготовку області до президентських виборів розглянули на засіданні колегії облдержадміністрації, повідомляє наш власний кореспондент Олександра ЮРКОВА. Голова Рівненської ОДА Віктор Матчук переконаний, що область до виборів готова і в матеріальному, і в організаційному плані, і, що досить важливо, в питанні комунікацій.
— На засіданні колегії були присутні і голови окружних виборчих комісій, і голови тих адміністративно-територіальних одиниць, на території яких розташовуються ОВК. Між ними встановлено нормальний робочий контакт, і вони в робочому порядку вирішують усі ті питання, які в них виникають. Найголовніше — забезпечити механізм, який давав би можливість оперативно ці проблеми розв’язувати. Такий механізм у нас створено, він нормально функціонує. Ніяких ризиків, ніяких загроз щодо зриву або неналежного проведення виборів я не бачу, — наголосив Віктор Матчук. Водночас керівник області зазначив, що донедавна підготовка до виборів не мала належного фінансування — не було за що віддрукувати списки виборців.
Прем’єр просить захистити результати волевиявлення
Прем’єр-міністр України, кандидат на посаду Президента Юлія Тимошенко звернулася до Польщі та ОБСЄ з проханням відправити в Україну спостерігачів за президентськими виборами. Про це вона заявила під час зустрічі з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським, повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів. «Я дуже прошу вашої підтримки, ОБСЄ, всіх людей доброї волі, які завжди підтримували демократію в Україні, і хочу запросити в Україну для захисту результатів виборів», — сказала Ю. Тимошенко.
Головний банкір має покаятися?
Кандидат на пост Президента Анатолій Гриценко вважає, що голова Національного банку України Володимир Стельмах повинен розповісти правду про махінації у фінансовій установі й залишити свою посаду, як того вимагає чинне законодавство. Як повідомили у прес-службі кандидата, про це він заявив на прес-конференції у Хмельницькому, коментуючи ситуацію стосовно завершення 16 грудня п’ятирічного терміну перебування 
В. Стельмаха на посаді глави НБУ.
«Якщо у В. Стельмаха залишилися ознаки чесності, він має розповісти про всі махінації в Нацбанку та залишити свою посаду, — сказав А. Гриценко. — Нехай вийде на прес-конференцію і розкаже журналістам про те, як передавалися гроші на рефінансування банків, яким приватним банкам, хто отримав ці гроші, через які багатомільярдні відкати». Після цього кандидат у Президенти рекомендує главі НБУ добровільно написати заяву й піти у відставку, не чекаючи, коли таке рішення прийме чинний або новообраний Президент.
Працівників комісій попередили про відповідальність
Міністерство внутрішніх справ підготувало для членів виборчкомів звернення щодо недопущення фальсифікацій на виборах. Про це на прес-конференції в Тернополі повідомив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, повідомляє РБК-Україна. «Ми розсилаємо це звернення діючим членам виборчих комісій, щоб вони чітко знали свою відповідальність, а також задумалися, чи варто брати гріх на душу за гроші, які платять організатори фальсифікацій», — сказав міністр. За його словами, у зверненні перераховано статті Кримінального кодексу про фальсифікації виборів і зазначено, яка відповідальність очікує за скоєння такого порушення. Також описано випадки порушення кримінальних справ після виборів 2004-го і 2006 року стосовно працівників дільничних виборчих комісій.
У реєстрі виборців можуть бути суттєві неточності
Заступник глави секретаріату Президента Ігор Попов спрогнозував, що в державному реєстрі виборців можуть бути неточності на рівні від 15 до 20 відсотків всього реєстру, повідомляє прес-служба Президента. «Реєстр набрав чинності в серпні. Відтоді пройшла серія місцевих довиборів. І ось на деяких дільницях у деяких містах неточності сягали 20 відсотків, — аргументував представник Президента. — Це, звичайно, дуже турбує. І це перша передумова для того, що можуть бути фальсифікації, це може бути використано».

«Є велика загроза, що на багатьох дільницях це може бути використано для зловживань, коли приїжджатиме автобус з людьми, які їздитимуть з дільниці на дільницю з несправжніми документами, будуть дописувати по 100 осіб у списки виборців», — спрогнозував Ігор Попов.