Освітяни тримають планку високо
Відбулося підбиття підсумків Сумського міського етапу Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року». Захід пройшов за участі голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимира Полохала, депутатів фракції БЮТ Сумської міської ради, академіка НАН України, директора Інституту прикладної фізики НАН України Володимира Сторіжка та ректора Сумського державного університету професора Анатолія Васильєва, повідомили у прес-службі комітету.
За підсумками конкурсу визначено вісім лауреатів в різних номінаціях — «географія», «правознавство», «трудове навчання», «математика» і «хімія».
Фахівці окремо зупинилися на питаннях ефективності зовнішнього незалежного оцінювання. «За результатами незалежного оцінювання у 2009 році Сумщина посіла гідне місце серед інших регіонів держави, — зазначив голова профільного парламентського комітету Володимир Полохало. — Такий високий результат область отримала завдяки професійності вчителів Сумщини. І сьогодні регіон має всі можливості, гідний потенціал для здобуття лідируючих позицій в будь-яких всеукраїнських конкурсах». Освітяни провели ґрунтовне обговорення шляхів розвитку галузі, отримали змістовні професійні консультації.
Ціна на газ може перевищити 300 доларів
Ціна на газ для України на 2010 рік може перевищити 300 доларів за тисячу кубометрів. Про це в інтерв’ю газеті «Дело» сказав голова парламентського Комітету з паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Мартиненко.
Він зазначив, що російський «Газпром» здійснює ціноутворення з прив’язкою до середньоєвропейських цін та до ціни нафтопродуктів, яка стрімко зростає на світових ринках. Уже зараз в Європі ціна на газ перейшла далеко за 300 доларів за тисячу кубометрів. «Тому і для України ціна на газ на наступний рік може значно підвищитись», — припустив голова парламентського комітету. Крім того, за його словами, «є невідомою формула ціноутворення на середньоазіатський газ, на який ми орієнтуємось».
У зв’язку з цим Микола Мартиненко заявив про необхідність переговорів з країнами Середньої Азії для пошуку шляхів постачань газу напряму. Коментуючи наслідки для української економіки внаслідок можливого підвищення ціни на газ, Микола Мартиненко відзначив, що цей складний шлях вже пройшли наші сусіди і це — «ціна за позбавлення від політичної залежності». Він також зауважив, що ціновий удар можна і потрібно пом’якшити. Для цього необхідний комплекс кроків на рівні як держави, так і бізнесу: і ефективна програма з енергозбереження, і збільшення власного видобутку газу, і альтернативні джерела енергії. «Часу в нас дуже мало, однак, на жаль, не бачу тут рішучих кроків виконавчої влади», — сказав Микола Мартиненко.
За кожну корову — доплата
Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи», повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради.  
На засіданні комітету зазначалося, що законопроект спрямований на створення для АПК умов для подолання наслідків впливу світової фінансової кризи. Зокрема, шляхом запровадження норм, відповідно до яких: сума податку на додану вартість, що сплачується до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію та іншу продукцію переробки, спрямовується на виплату дотацій цим сільськогосподарським товаровиробникам у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Голова комітету, один з авторів проекту — Микола Присяжнюк наголосив, що зазначена норма діє без обмеження строку її застосування і призупиняється, коли у законі про державний бюджет на відповідний рік буде передбачено, що сума податку на додану вартість, котра сплачується до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м’ясо та м’ясопродукти та іншу продукцію переробки худоби, закуплену у живій вазі (шкури, субпродукти, м’ясо-кісткове борошно), спрямовується до спеціального фонду державного бюджету з подальшим використанням його на здійснення виплати доплат на одну корову в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.