У санаторії «Хмільник» на Вінниччині воду для процедурних ванн підігрівають не з допомогою природного газу, як раніше, а нагрівачем води з принципово новою технологією відбору тепла.
— Наша установка працює за принципом аеродинамічного нагрівання, — каже автор винаходу, завідувач лабораторії гідродинаміки Вінницького національного технічного університету кандидат технічних наук Іван Коц. — Вона не обладнана традиційними в таких випадках тенами, нагрівання відбувається за рахунок енергії спеціального ротора, лопаті якого обертаються від звичайного електродвигуна. Відібране тепло ротора акумулюється в камері і нагріває воду.
Отже, газовий котел у санаторії замінили менш габаритним нагрівачем. «Економія полягає не тільки в тому, що медики перестали використовувати природний газ, — продовжує винахідник. — За звичної системи нагрівання води застосовували ще два насоси — для прямої і зворотної подачі води. Тепер вони не потрібні. А це вдвічі знижує витрати електроенергії».
Винахід вінницьких учених уже отримав патент і може бути впроваджений у виробництво. Тим паче після успішного експерименту, проведеного у згаданому вище лікарняному закладі.