На Івано-Франківському центральному продуктовому ринку продавці хапаються за кожного, хто хоч на мить зупиниться біля прилавка. Нині піст, тож у ковбасних та м’ясних рядах ціни тупцюють на місці: кілограм свинини в середньому коштує 37 гривень, а птиця навіть дещо подешевшала (на 1 відсоток).

 

zА от за кілограм мороженого хека доведеться віддати 24—26 гривень, соленої кильки — 14, копченої мойви — 24, скумбрії — 36 гривень. Оселедці здорожчали до 17 гривень за кіло.

Та найбільше прикарпатці потерпають від різкого стрибка цін на молокопродукти. Сметана з початку грудня подорожчала на 9,5 відсотка! Тепер за літр треба викласти 16—18 гривень. Масло вершкове піднялося на 4,2 відсотка — до 44—48 гривень за кілограм. Тому люди невеликого достатку користуються дешевшими спредами: зовні як масло, а у складі — рослинні жири. Ціна на молоко (від 4.50 за літр) збільшилась на 3,6, сир кисломолочний — на 1,4 відсотка. Та й тверді сири підтяглися: приміром, «Добряна» донедавна коштував 36—37 гривень за кілограм, а тепер — 45. Пішли вгору й ціни на яйця. Десяток нині пропонують за 8,50 гривні, а ще на початку грудня він був на гривню дешевший.

На щастя, ціни на овочі поки що стабільні. Кілограм моркви, цибулі коштує в середньому 4 гривні. На 50 копійок дешевший буряк. За 3 гривні і менше можна купити кілограм картоплі. А ось за помідори вже правлять 13 гривень.

Чи можна без шкоди для гаманця налягти на фрукти? Хіба що на яблука. Сади цьогоріч в області вродили рясно, та на базарі «свої» яблука коштують 5—8 гривень. І це тоді як господарі в селах вважають за щастя продати їх по гривні п’ятдесят або й дешевше: лише б хто приїхав та забрав! Щодо заморських мандаринів, лимонів або апельсинів, то ціни на них «кусаються». Нині кілограм помаранчів коштує від 17 до 23 гривень. За один гранат треба викласти від 10 до 18 гривень, за грейпфрути — 18 гривень за кіло, за лимони — 15—17.

Підсолодити ситуацію цукром теж не вдасться — цей продукт дорожчає: сьогодні за кілограм на базарі вже просять 7.70. Тоді як рік тому в цей само час цукор коштував у середньому 3.76.

— Напередодні різдвяно-новорічних свят ціни на м’ясо і м’ясопродукти навряд чи зростатимуть, або ж зміни будуть незначні, — прогнозує начальник відділу контролю цін на ринку продовольства Державної інспекції з контролю за цінами в Івано-Франківській області Леся Кос. — А ось на овочі — моркву, буряк, цибулю, капусту — вони можуть традиційно перед святами піти вгору. Капуста вже трішки подорожчала. Але найбільш стрімко в області зросли ціни на молокопродукти і, мабуть, ця тенденція збережеться. Річ тут не лише в сезонному підвищенні цін, а й у дефіциті сировини через зменшення поголів’я худоби. Стосовно подорожчання цукру, то це відбувається з не залежних від торгових працівників причин. Виробники задекларували ціну близько 6 гривень, але ж цукор треба в область привезти (у нас немає жодного такого заводу), а це додаткові витрати. Отож доставка плюс 15 відсотків граничної надбавки — і в результаті споживач отримує дорогий солодкий продукт.

 

Що почім на Прикарпатті:

хліб «Дарницький» (1 шт.) — 2,60 грн.

молоко (літр) — 4,50—6 грн.

борошно (кг) —  2,96 грн.                

масло вершкове (кг) — 44—48 грн.

сметана (літр) —  16—18 грн.

сало (кг) —   34 грн.

м’ясо (свинина, кг) — 36—40 грн.

м’ясо (яловичина, кг) — 35—36 грн.

олія (літр) —   9—12 грн.

яйця (десяток) — 8—8,50 грн.

цукор (кг) —   7,50—7,75 грн.

картопля (кг) —  2,80—3 грн.

морква (кг) —  3,50—5 грн.

буряк (кг) —  3—3,50 грн.

яблука (кг) —   5—8 грн.