Пропонується заслухати звіт Генпрокурора

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту заслухати на найближчому пленарному засіданні звіт Генерального прокурора Олександра Медведька про стан законності в державі та про заходи стосовно запобігання корупції у вищому керівництві Генпрокуратури. Голова комітету Віктор Швець повідомив, що протягом останнього часу до Верховної Ради надходять численні звернення громадян України, у котрих містяться скарги на незаконні дії окремих працівників прокуратури, які відверто нехтують нормами права та моралі, не тільки не виконують функції із захисту правопорядку, а й самі беруть активну участь у протиправній діяльності. Серед таких скарг є заяви про вчинення незаконних дій посадовими особами керівного складу Генеральної прокуратури та деякими прокурорами областей.
Комітет відповідно до чинного законодавства спрямовує ці звернення до Генерального прокурора для їх ретельної перевірки. Але, зазначив В. Швець, як убачається з відповідей на ці листи, такі сигнали належним чином не проаналізовано і всі можливі засоби встановлення реального стану речей не використовуються. На думку членів комітету, з метою належної реалізації цих наданих Конституцією повноважень щодо керівництва Генпрокуратури Верховна Рада має отримати докладну інформацію від чинного Генерального прокурора стосовно цих питань.
Компенсації не нараховуються й не виплачуються
У Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та праці обговорено стан виконання законів «Про індексацію грошових доходів населення» та «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати».
Члени комітету відзначили, що Кабміном вжито заходи для активізації роботи з контролю за додержанням законодавства про працю. Зокрема, за інформацією Мінпраці, органами Держнаглядпраці протягом 9 місяців 2009 року перевірено понад 26 тисяч підприємств, установ та організацій різних форм власності з питань застосування цих законів, з них — 6411 підприємств-боржників з виплати заробітної плати. Основним порушенням, виявленим у ході перевірок, зазначалося на засіданні комітету, залишається те, що компенсація втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати працівникам не нараховується та не виплачується, або нараховується, проте одночасно з виплатою заборгованої заробітної плати не виплачується. Вона здійснюється під час виплати заробітної плати за наступні періоди. За результатами перевірок підприємств-боржників з виплати заробітної плати було передано на розгляд до суду 5991 протокол про адміністративні правопорушення, з яких за 4891 винесено рішення з накладенням штрафних санкцій.
Також під час засідання комітету наголошувалося на тому, що з метою недопущення необґрунтованих звільнень, примусових неоплачуваних відпусток в умовах фінансово-економічної кризи встановлено державний контроль за дотриманням роботодавцями трудових прав працівників. Водночас члени комітету звернули увагу на те, що уряд не в повному обсязі виконав рекомендації щодо створення при Кабміні та в деяких обласних державних адміністраціях і виконавчих органах міських рад громадських експертних рад з питань індексації, що унеможливлює забезпечення гласності в роботі щодо встановлення індексу споживчих цін.
За результатами обговорення комітет рекомендував Кабінету Міністрів забезпечити виконання Закону «Про індексацію грошових доходів населення» відповідно до рішення Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року. Уряду також рекомендується привести порядок проведення індексації грошових доходів населення у відповідність до вимог Закону «Про індексацію грошових доходів населення» з урахуванням рішення Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року та доповнити його нормою щодо специфіки індексації стипендій.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.