Вечірнє засідання 15 грудня
Депутати заслухали звіт голів двох тимчасових слідчих комісій із питань розслідування інциденту за участі міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, який стався 4 травня 2009 року в Франкфурті-на-Майні (Німеччина). Голова першої Нестор Шуфрич повідомив, що робота комісії із самого початку блокувалася і не було засідань комісій — на чотири її засідання приходили лише представники Партії регіонів. Але керівництвом комісії було надіслано звернення та запити до посадових осіб правоохоронних та дипломатичних органів України та Німеччини щодо інциденту та самому міністру про надання ним письмової згоди на отримання комісією документів, пов’язаних із інцидентом та ходом його розслідування. Н. Шуфрич стверджував: якщо німецька сторона перевищила свої повноваження під час інциденту в аеропорту, то треба вимагати вибачень стосовно громадянина України Ю. Луценка та перед країною Україна. Але якщо підтверджується інформація, що міністр справді був напідпитку, має бути також відповідна реакція.
Голова комісії звернувся до народних депутатів із проханням підтримати проект постанови стосовно продовження терміну діяльності ТСК ще на шість місяців та звернутися до міністра внутрішніх справ України Ю. Луценка з вимогою надати письмову згоду на отримання від правоохоронних, дипломатичних та інших компетентних органів, установ і організацій Федеративної Республіки Німеччина документів та матеріалів, пов’язаних з інцидентом за його участю в аеропорту Франкфурта-на-Майні.
Голова іншої комісії з питань розслідування обставин інциденту за участі міністра внутрішніх справ Ю. Луценка в аеропорту Франкфурта-на-Майні Роман Забзалюк розповів, що його комісія провела чотири засідання. Опитала міністра та інших посадових осіб із цього приводу.
За словами Р. Забзалюка, за час роботи до комісії надійшов 61 документ від різних установ та організацій. Однак документальних матеріалів, які підтвердили б інцидент за участі міністра внутрішніх справ Ю. Луценка, комісія не отримала. А депутат Леонід Кожара стверджував, що не було чотирьох засідань ТСК — його та ще двох депутатів від опозиції запрошували лише на одне публічне засідання комісії, а її звіту вони взагалі не бачили.
Зрештою, за результатами розгляду звітів Верховна Рада припинила роботу обох тимчасових комісій щодо інциденту з Ю. Луценком.
Парламентарії заслухали звіт тимчасової слідчої комісії з питань з’ясування обставин стосовно порушення Конституції України та законодавства України Севастопольською міською державною адміністрацією та Севастопольською міською радою, іншими органами виконавчої влади з питань земельних відносин, а також щодо службових зловживань та розкрадання державних коштів при виконанні робіт за програмою соціально-економічного розвитку м. Севастополя. Голова комісії Іван Вернидубов поінформував про виявлені факти порушень. У проекті постанови пропонувалося рекомендувати парламенту повторно звернути увагу Президента України та Прем’єр-міністра України на відсутність з їхнього боку конкретних заходів щодо припинення незаконних дій посадових осіб Севастопольської міської державної адміністрації з розбазарювання великих земельних ділянок та нецільового використання коштів державного бюджету під час будівництва об’єктів соціально-економічного розвитку міста. Однак проект цієї постанови підтримано не було, а роботу цієї комісії також припинено.
Депутати обговорили доопрацьований проект постанови про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні, який має бути опублікований в газеті «Голос України». Однак під час голосування проект постанови не підтримано.