Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин побував у Закарпатській області.

Столиця Верховини — Міжгір’я зустріла главу українського парламенту урочисто: білим снігом на зелених смереках. У районному будинку культури цього гірського селища зал був повен.
Далі Голова Верховної Ради сказав: «Я закоханий, залюблений у ваш край, у людей, які тут живуть, бо ви — відкриті, моральні і чисті. Цього не побачиш у великих містах, тим паче у столиці». Він наголосив, що цей край, цю перлину має бути збережено для оздоровлення людей. На Новий рік, наголосив Голова Верховної Ради, завжди відпочивали у Львівській та Івано-Франківській областях, відтепер, сказав, відпочиватимуть тут, на Закарпатті.
Перше, чим поцікавилися у Голови Верховної Ради, чому не знято депутатську недоторканність. «Хто буде працювати проти себе!» Його думка така: недоторканність треба зняти з усіх — у тому числі суддів, а це — сім тисяч осіб. Зараз Конституційний Суд вивчає, чи не було порушень під час прийняття цього закону, а парламент проголосує ще раз 300 голосами, тоді недоторканність знімуть з усіх. Торкнувшись питання виборів за партійними списками,
В. Литвин наголосив, що люди мають голосувати за конкретні імена, а не за закриті списки. Повинна бути система округів, а то виходить, підкреслив В. Литвин, що у Верховній Раді — 60 відсотків киян, а в районних радах депутатами не представлені цілі населенні пункти.
На запитання, коли в Україні будуть нормальні ціни на ліки, він відповів чітко: «Тоді, коли буде нормальна влада. Я зроблю все, щоб базовий рівень оздоровлення був прийнятний для людей. А кому треба вагу скидати, вживати віагру для підняття тонусу, то хай платить».
Володимир Литвин також додав, що у країні 80 відсотків ліків — імпортного виробництва, а треба — мінімум 50 на 50.
Продовжуючи медичну тему, виступаючий наголосив, що в Україні колись усі розумілися на футболі, а тепер на грипі, від якого щорічно, на жаль, помирає 6—6,5 тисячі чоловік, і ніхто дотепер не кричав. Бо не було виборів. Але, щоб ми мали нормальне життя, потрібні нормальні умови.
Щодо того, що не діє закон про дітей війни, Володимир Литвин запевнив, що він зробить усе, щоб цей закон діяв.
Хіба це нормально, звернувся він до залу, коли 50 сімей володіють статками у 150 млрд. доларів, а бюджет України становить 300 млрд. грн.? «І вони користуються найбільшою підтримкою людей, — акцентував
В. Литвин. — Отже, або ми так голосуємо, або так підраховують голоси». У країні утричі занижена заробітна плата. Це розрахунки Національної академії наук України. Приміром, металург, який виплавив тонну металу, отримує в Україні п’ять доларів, у Англії — 100. Водночас метал чи не увесь йде на експорт.
На запитання щодо перспектив прийняття проекту Конституції, запропонованого Президентом, Голова Верховної Ради відповів, що Конституцію не можна весь час писати і переписувати — її треба спочатку виконувати. Все діється за домовленостями.
На Синевирському перевалі, з якого відкриваються чудові краєвиди Карпат, Голова Верховної Ради дав прес-конференцію для засобів масової інформації. Логічно прозвучали запитання, які стосувалися захисту природних багатств від розкрадання, а також власності на землю. В. Литвин наголосив, що те, що сьогодні коїться в лісах, це — бандитизм. Він буде наполягати на проведенні аналізу всіх документів з метою, щоб земля належала тим людям, які тут живуть. Він також наголосив, що до парламенту надходять масові звернення людей з приводу того, що місцеві князьки відбирають у них землю. «Я доб’юся того, — сказав В. Литвин, — щоб кожна людина знала, що коїться із землею на тій території, де вона живе».
Володимир Литвин провів зустріч з мешканцями міста Мукачевого, зробив запис інтерв’ю на місцевому телебаченні.
 
Фото Василя ПИЛИПЧИНЦЯ.