Голова Верховної Ради Володимир Литвин сподівається, що Президент підпише закон про виділення коштів на боротьбу з епідемією грипу.
Відповідаючи на запитання журналістів на прес-конференції в Луцьку у вівторок,
В. Литвин зазначив, що ухвалений сьогодні закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» (щодо фінансування заходів з боротьби з епідемією грипу) є «неполітичним».
«Добре, що Верховна Рада досягла компромісу і прийняла цей закон», — сказав керівник парламенту, висловивши думку, що, зокрема, виділення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів із запобігання поширенню та лікування грипу дозволить місцевим органам влади розв’язати проблеми, які з’явилися через «декларування державою допомоги, не підкріпленої відповідним фінансуванням».
За словами В. Литвина, наступним кроком має стати забезпечення належного контролю за тим, щоб ці кошти були використані виключно за призначенням.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує, що бюджет на 2010 рік буде прийнятий у кращому разі в березні наступного року. «За умови, якщо все проходитиме штатно і не буде великих збурень під час підрахунку голосів та встановлення результатів виборів», — сказав В. Литвин, відповідаючи на запитання журналістів.
Разом з тим В. Литвин наголосив, що «краще мати недосконалий бюджет, ніж ніякого, оскільки за його відсутності економіка керуватиметься в ручному режимі».
На превеликий жаль, сказав він, парламент досі не отримав доопрацьований проект головного фінансового документа країни. При цьому В. Литвин назвав лицемірством позицію уряду, яка, за його словами, полягає в тому, що парламент «має опрацьовувати бюджет, підготовлений Кабінетом Міністрів на неіснуючій правовій базі», наголосивши, що бюджет має розроблятися виключно на основі чинного законодавства.
Керівник парламенту висловив думку, що Кабінет Міністрів не налаштований ухвалити бюджет у законодавчо обумовлені терміни, зазначивши, що свідченням цього є постанова «про регулювання державних видатків у зв’язку з відсутністю бюджету, яку уряд прийняв більше місяця тому».
«Якби бюджет було прийнято до виборів, це було б позитивом для країни, бо після завершення виборчої кампанії буде намагання нав’язати країні урізаний бюджет, пояснюючи це складною економічною ситуацією», — сказав В. Литвин.
«Сьогодні відбувається змагання, хто більше пообіцяє виборцям. Усе це виливається, на превеликий жаль, у гру з державою і гру в державу», — підсумував В. Литвин.
Прес-служба Верховної Ради України.