У цьому переконаний народний депутат, радник Президента України з гуманітарних питань Микола Томенко. На цьому він наголосив під час наукової дискусії на засіданні україно-польського форуму партнерства «Сучасний виклик Україні: чи може бути корисним польський досвід?», що відбувся днями в Житомирі.

Народний депутат переконаний: суспільству необхідно винести уроки з останнього періоду побудови української сучасної незалежності. Коли соціальні обіцянки або акцентування керівників держави на тому, що держава передовсім потрібна як форма для покращення добробуту людей та соціальних стандартів сьогодні, в період анексії Криму та фактичної агресії Росії проти України, себе значною мірою вичерпали.

«Українська держава як зручна форма для життя людей є одним із факторів, але не ключовим і не самодостатнім для творення сучасної української нації. Мусимо посилити аргументацію і переконання людей у необхідності мати власну державу і найважливіше боротися за неї і захищати її відповідними ідеями та цінностями. Українці мають усвідомити, що лише в рамках власної держави люди можуть забезпечити собі свободу переконань, свободу думки, свободу слова, віросповідання, реалізувати і відчувати себе у власній державі не лише громадянами, а й патріотами, пишатися власним історичним, культурним, національним походженням», — цитує слова М. Томенка його прес-служба.

«Враховуючи ситуацію, яка склалась сьогодні, нам треба більше уваги звертати на світоглядну складову утвердження української держави, оскільки напередодні дострокових виборів у політиків знов може виникнути спокуса в основі своїх виборчих кампаній поставити чергову порцію обіцянок про більші пенсії і заробітні плати та соціальні вигоди від держави. Вважаю, що настав час найактивніше попіклуватись про ідейну, світоглядну, ціннісну основу переконання українців у тому, що їхня держава не лише потрібна, а є кращою для реалізації їхніх прав, свобод та власних інтересів», — наголосив політик.

Водночас він прокоментував справу так званого «дезертирства» бійцями 51-ї механізованої бригади. На думку М. Томенка, передусім треба розслідувати дії генералітету та військового керівництва АТО. «Необхідно провести неупереджене та об’єктивне розслідування, можливо, спеціальною групою Генеральної прокуратури України, для перевірки адекватності та правильності дій військового керівництва АТО, командирів, які забезпечували діяльність цих підрозділів», — зауважив народний депутат.

М. Томенко повідомив, що на зв’язок із ним виходили військові та їхні родичі, які розповідали про подібні ситуації. Коли наші військові, знаходячись в оточенні, не мали ні чітких вказівок стосовно своїх подальших дій, ні забезпечення озброєнням та харчуванням. Тому парламентарій вважає хибною концепцію публічного «судилища» над солдатами, які в силу обставин, у більшості випадків незалежних від них, опинилися в оточенні та потім на території Російської Федерації. Такі випадки, наголосив він, повинні розслідуватись з точки зору професійності та адекватності дій військового керівництва та очільників операцій, під час яких наші солдати потрапляли в оточення.