Кандидатів пронумерували

Центральна виборча комісія затвердила форму та текст виборчих бюлетенів. Згідно з рішенням комісії бюлетені друкуватимуть на папері світлого тону з поєднанням сірого та рожевого кольорів, вони матимуть графічні захисні елементи та номер виборчої дільниці. Окрім того, ЦВК встановила, що перелік кандидатів на пост Президента у виборчому бюлетені буде розміщено в алфавітному порядку та пронумеровано. Саме остання пропозиція спричинила дискусію серед членів ЦВК, тож рішення про нумерацію прізвищ кандидатів у Президенти у виборчому бюлетені було ухвалено шляхом голосування — «за» висловилися 9 членів комісії. Отож згідно із затвердженим ЦВК текстом бюлетеня кандидати у Президенти будуть розташовані в такому порядку: № 1 — Інна Богословська, № 2 — Михайло Бродський, № 3 — Анатолій Гриценко, № 4 — Юрій Костенко, № 5 — Володимир Литвин, № 6 — Олександр Мороз, № 7 — Олександр Пабат, № 8 — Василь Противсіх, № 9 — Василь Ратушняк, № 10 — Олег Рябоконь, № 11 — Петро Симоненко, № 12 — Людмила Супрун, № 13 — Юлія Тимошенко, № 14 — Сергій Тігіпко, № 15 — Олег Тягнибок, № 16 — Віктор Ющенко, № 17 — Віктор Янукович, № 18 — Арсеній Яценюк.
Також ЦВК визначила шість пар кандидатів у Президенти для участі в телевізійних дебатах за державні кошти. Зокрема, 4 січня 2010 року в ефірі Першого національного телеканалу відбудуться теледебати між кандидатами у Президенти Юрієм Костенком та Сергієм Тігіпком, 5 січня — між Анатолієм Гриценком та Олександром Пабатом, 11 січня — між Людмилою Супрун та Інною Богословською, 12 січня — між Олександром Морозом та Олегом Тягнибоком, 13 січня — між Петром Симоненком та Олегом Рябоконем, 15 січня — між Михайлом Бродським та Василем Противсіх. 14 січня відбудеться виступ Сергія Ратушняка, в якого немає пари, що, зокрема, пов’язано з тим, що від участі в теледебатах відмовилися
В. Литвин, Ю. Тимошенко, В. Ющенко, В. Янукович та А. Яценюк. За рішенням ЦВК кожна пара матиме для теледебатів 60 хвилин, а в разі, якщо один з кандидатів у Президенти відмовиться від участі в них, іншому кандидату буде надано 30 хвилин прямого ефіру для виступу.
Національний екзит-пол буде
Незважаючи на труднощі з фінансуванням, національний екзит-пол під час президентських виборів-2010 таки буде проведено. За словами директора фонду «Демократичні ініціативи» Ілька Кучеріва, його буде проведено консорціумом «Національний екзит-пол 2010», до якого входять Київський міжнародний інститут соціології, Український центр економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова та фонд «Демократичні ініціативи». Зокрема, планується опитати близько 13 тисяч респондентів на 240 виборчих дільницях. Перші результати загальнонаціонального опитування буде оприлюднено відразу після закриття виборчих дільниць. Проведення екзит-полу фінансується форумом міжнародних донорів, до якого входять Міжнародний фонд «Відродження», посольство Королівства Нідерландів в Україні, Національний фонд підтримки демократії, Фонд Ч. Ст. Мотта (США). Щоправда, зважаючи на проблеми з фінансуванням, І. Кучерів повідомив про наміри організаторів екзит-полу звернутися також до кандидатів в Президенти та представників бізнесу з тим, щоб зібрати необхідні для опитування кошти.
Захистити здобутки демократії
Під час участі у форумі Конгресу інтелігенції в Одесі Президент Віктор Ющенко наголосив на необхідності захисту статусу української мови, на основі якої має вибудовуватися національна ідентичність українців, та закликав знати і шанувати власну історію. Крім того, він зазначив, що основною передумовою української незалежності є захист основних демократичних здобутків — свободи слова та свободи вибору і демократії загалом. Окрім того, глава держави пояснив, що розуміє під цією політикою проведення глибоких внутрішніх реформ. «Як Президент я маю одну мету: привести Україну до членства в ЄС і НАТО», — сказав він та додав, що стати членом ЄС чи членом НАТО — це якраз і означає проводити багато років радикальні реформи.
Яценюка попередили про можливі провокації
Управління державної охорони 15 грудня звернулося до кандидата на пост Президента Арсенія Яценюка з проханням скасувати поїздку до Ужгорода на мітинг-телеміст, заплановану на 16 грудня, оскільки, за оперативними даними, проти політика готуються провокації, які можуть завдати шкоди здоров’ю та життю людей, повідомила прес-служба А. Яценюка. Враховуючи те, що від можливих провокацій можуть постраждати люди, кандидат у Президенти скасував свою поїздку до Ужгорода.