Його робить компанія «Епіцентр К» у Хмельницькому
Для того, щоб народилась ідея будівництва спортивного комплексу олімпійського резерву саме тут, треба було, щоб збіглися кілька щасливих зірок. І вони таки зійшлись: український інвестор, готовий вкладати кошти в добродійництво, тренери, які вміють виховувати олімпійців, і влада, котра хоче бачити городян здоровими і успішними. Причому кожна із сторін вже встигла довести, що може успішно проходити шлях від задуму до його успішної реалізації.
Чому в компанії люблять спорт
Напевно, компанію, котра за кілька років зуміла збудувати і відкрити 23 будівельні супермаркети, що діють у більшості регіонів країни, вже можна назвати успішною. Якщо до цього додати те, що навіть у кризових умовах вона не тільки не зупинила свій розвиток, а й відкрила ще один маркет будівельних матеріалів у столиці, то стане очевидним, що мова йде про справжнього лідера. Однак тут давно зрозуміли й інше: найбільші вершини може здолати тільки колектив однодумців. Як його створити? В «Епіцентрі К» знайшли простий рецепт: треба дати кожному стабільні заробітки, відповідну соціальну підтримку, безоплатне харчування, медичне обслуговування...
Все це дали. І не забули про те, що в п’ятнадцятитисячному колективі майже 95 відсотків — це молоді люди. А отже, без спортивних свят, розваг, змагань їм просто не обійтись. Тому спорт став одним із пріоритетних векторів розвитку колективу. У кожному маркеті створили свої спортивні команди, і вже традиційним став загальнонаціональний чемпіонат цих команд. А той факт, що «Епіцентр К» є спонсором української футбольної прем’єр-ліги, свідчить, наскільки серйозно і відповідально тут ставляться до спорту. Втім, у колективі, підтримуючи великий спорт, не забувають, що найвищі перемоги зароджуються в провінційних спортивних залах.
А в Городку захоплюються «Епіцентром К»
Коли компанія відкривала своє представництво у Хмельницькому, вона пообіцяла, що серед її соціальних зобов’язань буде створення спортивного клубу в Городку. Вибір на цей райцентр випав не випадково. Свого часу саме звідси розпочинав свою життєву дорогу засновник компанії Олександр Герега. Тому через роки і вирішив зробити землякам гідний подарунок, перетворивши тамтешній збанкрутілий кінотеатр на справжній Палац спорту.
Сьогодні у городоцькому спортклубі важкою атлетикою, вільною боротьбою, боксом та пауерліфтингом займаються дві з половиною сотні дітей. Та ще й як займаються. За рік тут зуміли підготувати майстра спорту та шістдесят (!) спортсменів юнацьких і масових розрядів. Мало того, до СК «Епіцентр К» потягнулись і ті, хто вже досяг чималих успіхів у великому спорті. Тільки нинішнього року чемпіоном Європи та світу серед юніорів став спортсмен із цього клубу Вадим Довганюк. Його одноклубник Ігор Шимечко став чемпіоном Європи з важкої атлетики у суперважкій категорії, а на чемпіонаті України оновив рекорд восьмирічної давності, взявши у ривку 208 кілограмів. Борець вільного стилю Павло Олійник став бронзовим призером на чемпіонаті Європи серед юніорів, а городоччанка Руслана Петришен виборола срібну медаль на європейському борцівському чемпіонаті серед кадетів.
— Уявляєте, все це нам вдалось досягти, маючи хоч і невелику, але дуже добру базу в райцентрі, — зауважив заслужений тренер СРСР і України, котрий виховав не одного олімпійського чемпіона, Михайло Мацьоха. — А якщо у нас буде власна база олімпійського резерву? Це ж дасть поштовх і до розвитку олімпійських видів спорту, і у підготовці олімпійського резерву для збірних команд країни.
Аби не наврочити, про нові спортивні перемоги поки що не говорять. А от планами будівництва спорткомплексу олімпійського резерву в Хмельницькому керівники компанії таки поділились.
Чому хмельничанам можна позаздрити
Причин для того, щоб справжній Палац спорту з’явився саме у Хмельницькому, виявилось кілька. Серед них — і те саме земляцьке братство, і наявність певної матеріальної бази, і бажання міської влади підтримати нові перспективні проекти. Але, напевно, одна із найголовніших — це той людський і тренерський потенціал, котрий є в місті. Відданість спорту, багаторічний досвід тренерів старшого покоління і творчий запал молодшого, а до того ж успіхи хмельницьких спортсменів на змаганнях усіх рівнів, включаючи і олімпійські, таки зуміли переконати, що кращого місця для СК годі й шукати.
До вибору проекту підштовхнуло й те, що свого часу, коли зводився гіпермаркет «Епіцентр», будівельникам компанії довелось розібрати металевий каркас унікальної, але так і не збудованої споруди. Тоді ж було обіцяно, що ці конструкції не будуть здані в металобрухт, їх обов’язково використають в будівництві. Отож час для виконання обіцянок настав.
Новий спорткомплекс розрахований на п’ять тисяч глядачів і відповідатиме світовим стандартам для проведення міжнародних турнірів, світових та європейських чемпіонатів. Основний акцент буде зроблено на підготовку важкоатлетів, борців, боксерів та спортсменів пауерліфтингу. Для кожного виду спорту передбачено по два зали з тренувальними помостами, борцівськими килимами, боксерськими рингами, а також роздягальні, душові, сауни, тренерські кімнати. Тут же має розміститись і 25-метровий басейн на шість доріжок. Загальна ж площа комплексу становитиме 45 тисяч квадратних метрів. І це без врахування спортивної арени.
Унікальність споруди полягатиме в тому, що вона являтиме собою своєрідну будівлю-трансформер, де спортивні зали можна буде легко перетворювати на концертні та конференц-зали.
— Та і це ще не все, — додає Борис Синиця, заступник голови компанії з капітального будівництва. — Комплекс включатиме медико-реабілітаційний центр із медичними, процедурними, масажними кабінетами, кімнатами психологічного розвантаження, саунами. Тут же готель, кафе, фітобар...
Плани справді вражаючі. І найважливіше навіть не те, що тут готуватимуть майбутніх олімпійців, а те, що СК стане доступним для всіх охочих займатись спортом. Тому на його базі планується відкрити дитячо-юнацьку спортивну школу з філіями в Кам’янці-Подільському та Шепетівці. Тим паче, що успішний досвід роботи у Городку вже є.
Поки що всі ці ідеї лише в проектах. Але у компанії є тверді наміри їх реалізувати. Виділення земельної ділянки, розробка і затвердження технічної документації, проведення цілої низки підготовчих робіт — все це потребує чимало часу і коштів. Однак «Епіцентр К» готовий до таких витрат і уже за три-чотири роки хоче бачити у Хмельницькому діючий комплекс.
Краще витрачати на спорт, ніж на хвороби
Новий СК повинен вражати не так розкішшю, як своєю функціональністю і зручністю. Тому основні вимоги до проекту — практичність, ощадливість і раціоналізм. Зважаючи на все це, майбутнє будівництво оцінюють не менш як у триста мільйонів гривень. Якщо ж врахувати, що і утримання спорткомплексу здійснюватиметься також переважно за кошти компанії, то стає очевидним, що проект має не так бізнесовий, як благодійний характер.
Втім, його автори переконані: кошти, вкладені у здоровий розвиток молодого покоління — це найвигідніші інвестиції. Не тільки в переносному, а і в буквальному розумінні. Адже саме завдяки такій політиці вдасться заощадити на додаткових видатках на медицину, профілактику та боротьбу з правопорушеннями.
Тож до переможних кроків компанії у галузі дистрибуції та будівництва варто додати ще один — крок до Олімпу. «Епіцентр К», котрий допомагає будувати всім, і сам закладає підвалини не тільки майбутніх олімпійських рекордів, а й здорового морально і міцного фізично суспільства.
Хмельницький.