Часто саме з такими словами селяни приходять до свого дільничного міліціонера
Пригадуєте стару народну прикмету: син прапорщика ніколи не зможе бути генералом, тому що у генерала теж є син. Зате сину дільничного міліціонера ніщо не заважає бути дільничним. І родина Гіжицьких тому підтвердження. Батько Василь Олександрович, нині полковник міліції у відставці, був дільничним, і син Сергій, капітан, теж дільничний. Хоча серед міліціонерів не так уже й рідко зустрічаються сімейні династії, проте на посаду дільничного ніхто особливо не квапиться. Надто клопітка ця служба. Тому ця сім’я особлива не тільки для Славутського району, звідки родом Гіжицькі, а й для області.
Два дільничні в одному домі
— Чи не забагато? — жартуємо з господарями.
— Нормально, — відповідає батько. — Головне, щоб моїх помилок не повторював. Щоб пам’ятав, що у нього є дружина, син, а не тільки робота.
Так склалось, що сину під керівництвом батька, котрий пройшов шлях від молодшого лейтенанта до начальника служби дільничних в районі, працювати вже не довелось. Та й взагалі його рішення стати міліціонером було для батька несподіваним:
— Всі роки і день і ніч, в буквальному значенні слова, був на роботі. Не бачив, коли й діти підростають. Усі домашні справи, виховання дітей лягли на плечі дружини. Тож якось і не помітив, що Сергій виріс, школу закінчує. Я наче одразу його дорослим побачив, коли він сказав, що хоче йти в школу міліції. Мені чомусь тоді аж сльози виступили, і так захотілось хоч чимось допомогти, підставити плече.
Для хлопця авторитет батька завжди був таким сильним, що над своїм вибором особливо не замислювався і в дільничні пішов свідомо, добре знаючи специфіку цієї роботи.
Тепер їм є про що поговорити і що порівняти. Правда, маршрути Гіжицького-старшого пролягали вулицями райцентру, а молодшому доводиться нести службу на селі. Різниця відчувається одразу. Василь Олександрович дотепер пам’ятає домашні адреси своїх земляків. Переконаний, в його службі було не обійтись без того, щоб не познайомитись із кожною родиною, не поспілкуватись. Саме такі розмови багатьох вберегли від хибних кроків. А це значить, що чиєсь життя не зламалось, не скалічилось на лаві підсудних чи у в’язниці.
Та коли хтось думає, що життя міського дільничного складалось лише із посиденьок та довгих розмов, помиляється. Василь Олександрович точно знає: п’ять років роботи дільничного можуть замінити будь-які міліцейські університети. Бо ж доводилось бути універсалом: і вбивство розкрити, і виховну роботу з підлітками провести, і вкрадену річ знайти, і безробітного на роботу влаштувати...
У Сергія ж на всі ці проблеми і обов’язки вже інший погляд. Сільський дільничний поступово втрачає образ отого класичного книжного героя Аніськіна, зовні простакуватого, але по-житейськи мудрого міліціонера. Тепер аби прослідкувати за порядком одночасно в кількох селах, треба бути і швидким, і мобільним, інколи жорстким у рішеннях та діях.
Пам’ятні ножі
Життя так складається, що дуже часто дільничний є чи не єдиним уособленням влади у селі. Добре, коли голова сільради трапиться кмітливий та ініціативний, тоді ще можна проконтролювати ситуацію.
Я ледве встигаю записувати у блокнот села, які знаходяться під опікою Сергія — Крупець, Стригани, Полянь, Колом’є, Комарівка, Хоровець. А це ж до кожного треба дістатись, в магазин заглянути, дискотеку чи вечірку не оминути, з самогонниками роботу провести, не говорячи вже про скарги, заяви, порушені справи... Якщо один день для одного села відвести, то робочого тижня не вистачить, щоб у всіх побувати. «Та це ще нічого, не так вже й багато, — підбадьорливо каже Сергій. — Села ж невеличкі, і на всі припадає трохи менше, ніж дві з половиною тисячі чоловік. У місті на дільниці значно більше, тому і прослідкувати за всіма важче».
Воно, може, й так. Але ж у селі у злодія і страху менше. Добре знає, що тут у свисток ніхто не свисне, а коли й викличуть дільничного, то ще ж треба почекати, поки він добереться.
Що таке бандитська лють та безшабашність, Сергію довелось відчути майже з самого початку служби. В Крупці пішов вночі на виклик. Злочинця тоді затримали, а от дільничному і машину побили, і сам він отримав серйозний удар в голову.
Після таких професійних «екзаменів» багато хто всерйоз замислюється, чи варто й надалі залишатись на цій роботі. Недаремно ж батько розповідав, що із того набору в 250 чоловік, з яким і він розпочав службу в міліції, до пенсії дослужилось лише півсотні. Для більшості ж випробування цієї професії виявились не під силу. Але хто міг їх засуджувати? Не так це й просто — боронити чуже життя і здоров’я, ризикуючи власним. Василь Олександрович за роки своєї служби навіть назбирав одну дуже цікаву колекцію — так звані пам’ятні ножі. Це ті, що вилучали у бандитів під час бійок і нападів, ті, котрими міг бути пораненим і він, і його колеги. На щастя, доля була милостивою. Тож коли серйозний інцидент стався із сином, батько хоча й не відмовляв від служби, але не забув таки запитати: «Може, іншу роботу підшукаємо?» Та для Сергія той випадок став вирішальним: остаточно зрозумів, що з міліції не піде.
Усе це звучить дещо патетично, і про високі ідеї батько з сином не так вже й часто говорять. Щоденна ж робота сільського дільничного далека від романтики і високих фраз.
Коли дільничний — і закон, і влада
Так само, як батько колись знав мешканців ледь не кожної квартири на своїй дільниці, так тепер Сергій знає свої села. У тих, що поруч із трасою, одні проблеми, в глибинці — інші. Так, дорога завжди приводить до села заїжджих злодюжок, справжніх бандитів, що хочуть десь переховатись, чи випадкових шукачів пригод. Таким «почистити» місцевий магазин, залізти до чужого хліва — нічого не варто. Вхопив, вкрав, та й мерщій тікати. За цими й найспритнішому дільничному не вгнатись, бо скочить такий «гість» у першу ліпшу попутку, і шукай вітра в полі.
Зате дільничний добре знає, що в село, куди й дороги доброї немає, чужинець навряд чи піде. Тож коли що й пропало, то шукати треба серед своїх. Люди там живуть небагато, тож і крадіжки бувають не надто великими та гучними: у кого з двору металеві баняки поцупили, хтось у хліві курки чи гуски не дорахувався, десь щезла з-під паркану якась старезна залізяка чи забута шиферина...
Для когось усе це може видатись чимось зовсім незначущим. Хіба про такі пропажі в міліцію заявляти? А для сільського жителя — все це справжній скарб, і важить він не менше, ніж для когось коштовні прикраси. Нічого не вдієш, у кожного в житті свої цінності.
Не дивно, що й встановлення норми у 60 гривень, котра тепер дозволяє порушувати кримінальну справу, тут сприймають цілком нормально. Ще кілька місяців тому, коли для порушення справи вартість крадіжки мала бути не менша за 950 гривень, у крихітних селах панував просто дивний кримінальний спокій. Це ж на таку суму треба було тонну пшениці вкрасти або з десяток мішків картоплі, бо що ж іще можна поцупити із сільської комори на таку суму? А винесе злодій хоч порося, хоч щось із домашньої техніки — навіть не думай нікому жалітись.
Що й казати, новозміни додали клопотів дільничному, бо ж, порушивши справу, мусиш таки відшукати злодія, проте на це Сергій не нарікає. Розуміє, кому ж іще захищати цих людей, і де їм шукати правди?
Якось колеги з управління запитали у Сергія: «А за що ти любиш свою роботу?» А він навіть розгубився. Якщо бути відвертим, хіба можна любити нічні виклики? Довгу і часто просто непотрібну писанину? Сільське бездоріжжя? Отих чотири машини на всіх дільничних району? Та ще багато чого, з чим доводиться стикатись ледь не щодня.
У міліції не прийнято скаржитись на службу. Та хіба треба допитуватись, що зарплата у слідчого дуже скромна. І ніяких особливих соціальних гарантій у нього немає. І чого таїти, за рейтингами престижності ця робота аж ніяк не в лідерах. Але... Капітан міліції Сергій Гіжицький, котрий визнаний кращим дільничним області, про все це не говорить. Він просто дільничний, у котрого стільки роботи...
 
Хмельницький.
Фото автора.
Думка фахівця
Василь Остапчук, начальник Славутського райвідділу міліції:
— Служба дільничних залишається однією з найважчих, тому що на них покладено дуже багато різних обов’язків. Звичайно, можна говорити про суто технічні проблеми. Скажімо, про те, що на 75 сіл району припадає всього чотири службові машини, чи вічний дефіцит пального, а при цьому середнє навантаження на дільничного становить дванадцять сіл. Це додає клопотів у роботі. Але не це найважче.
Коли в суспільстві відсутні повага і довіра до закону, суду, влади, хіба може дільничний, котрий знаходиться найближче до людей, відчути себе охоронцем порядку в найширшому розумінні цього слова?
Напевно, помилково вважати, що він повинен бути і вихователем, і вчителем, і просвітителем, і лектором, і пропагандистом здорового способу життя, і ще хтозна ким одночасно. Для всіх цих завдань у нас створено чимало інших державних і громадських органів. У міліціонера повинна бути інша, дуже чітка функція — слідкувати за дотриманням закону і розкривати злочини. І що менше у нього буде зайвої, часом просто бюрократичної роботи, то успішніше він справлятиметься із своїми обов’язками.