У корпункт газети «Голос України» звернувся сивочолий іноземець і розповів сумну історію. Вона виявилася цікавою, тож нами було проведено власне журналістське розслідування.

Свого часу італійський підприємець Луїджі Бодо, який має кілька фабрик із виробництва акрилової пряжі на території Європи та в сусідній Румунії, вирішив ощасливити легку промисловість України аналогічною фабрикою. Ще затія італійця не позбулася віртуальних форм і місце під майбутню фабрику ще визначалося географією усієї України, а в пана Бодо з’явилися два українські компаньйони румунського походження. Що додавало йому певності у чеснотах останніх. Вони й переконали, що фабрику слід будувати обов’язково по цей бік кордону з Румунією і, що важливо, не далі як за 15-20 кілометрів від нього. Краще у райцентрі Глибока, який межує з Румунією.
Зараз Луїджі Бодо з сумом пригадує, як 2005 року разом із новоявленими компаньйонами створив на території України фірму «Глобал-К» за участі, як прийнято казати, іноземного інвестора, тобто АТ «Мароне ГМБХ», власником якого і був Бодо. У «Глобал К» 90 відсотків статутного капіталу, а це 297 тисяч доларів США, належали АТ «Мароне ГМБХ», по 5 відсотків отримали нові українські компаньйони. Один з яких був призначений директором, а інший — його заступником. Бодо — засновник в екзилі. 
Невдовзі створена господарська структура та її очільники запросили інвестицій для реалізації «інвестиційного проекту». Інвестиційні кошти зайшли на територію України, отримали офіційний статус іноземної інвестиції, визнаної державою.
Приміщення і землю під фабрику вирішили придбати у вже згаданій Глибокій. Придатний об’єкт знайшовся швидко і був придбаний за 757 500 гривень у ЗАТ «Чернівецький машинобудівний завод». Було це незавершене будівництво дослідного машинобудування на вул. Радгоспній, 6. Будяковий рай для незалежних псів. Особливих паперів на об’єкт продавець не мав. Як тепер розуміє Луїджі Бодо, компаньйони фактично купували повітря. А оскільки правовстановлюючих документів на незавершене будівництво у продавця таки не було, ТОВ «Глобал-К» у судовому порядку встановлює своє право власності на заводик дослідного машинобудування, куплений за 757 тисяч в українській валюті. Намагання здійснити реєстрацію права власності на це надбання в БТІ виявило, що об’єкт на вул. Радгоспній — не простий. На тлі перерозподілу машзаводівської нерухомості недобудований науково-дослідний полігон машзаводу в Глибокій переоформили як об’єкт права власності одного пересічного українця, але під виглядом складських і допоміжних приміщень. Тож виходить, що тоді Луїджі Бодо з легкої руки українських компаньйонів витратив свої інвестиції на купівлю у флагмана машинобудування України незавершеного будівництва заводу, який виявився складськими приміщеннями і належав пересічному громадянину.
Очолюване українськими компаньйонами ТОВ «Глобал-К» намагається в суді довести: те, що має у власності пересічний громадянин як складські приміщення, по праву належить товариству як придбаний за 757,5 тис. грн. незавершений будівництвом завод. Не будемо зупинятися на судовій тяганині з глибоцьким громадянином. Він, до речі, виявився міцним горішком і вистояв під тиском влади, заангажованих нею правоохоронних структур і завойованого щастя не віддав нікому. Він його продав. За 101 тисячу українських гривень і знову — ТОВ «Глобал-К» за гроші іноземного інвестора. Отже, ТОВ «Глобал-К» де-юре стало власником двох об’єктів нерухомості в смт Глибока, розташованих за однією адресою: незавершеного будівництвом заводу та складських і допоміжних приміщень. А де-факто — майже за мільйон битої української копійки Луїджі Бодо завдяки шедевральному менеджменту керівництва «Глобал-К» двічі купив той само напівзруйнований завод, з чим його й вітаємо. Більше того, з метою привести «придбання» у вигляд, гідний виробництва європейського рівня, з рахунків ТОВ «Глобал-К» на його реконструкцію витрачають іще 1 010 000 грн. Та глевким був не перший млинець.
Як каже Луїджі Бодо, пізніше виявилося: компаньйони добре знали, що машзаводівська філія і складські приміщення в смт Глибока — це той само об’єкт. І даремно, бо не минає і трьох місяців з моменту придбання в ЗАТ «Машзавод» недобудованого заводу, а в його реконструкцію вже вкладається черговий мільйон інвестиційних коштів, як ініціативні компаньйони Бодо по ТОВ «Глобал-К» за його відсутності в лютому 2006 року створюють нове підприємство — ТОВ «Глобал-Імоб», де вже синьйору Бодо (тобто контрольованому ним ТОВ «Глобал-К») належить лише 50 відсотків статутного фонду, а по 25 отримують його компаньйони по ТОВ «Глобал-К». Посади директора та заступника директора у новоствореній структурі також, звісно, за відсутності Бодо, обіймають його «перевірені у ділі» українські компаньйони. Більше того, стверджує італієць, через кілька років він дізнався, що ТОВ «Глобал-К» нібито передав як внесок до статутного фонду ТОВ «Глобал-Імоб» незавершене будівництво заводу дослідного машинобудування у смт Глибока по вул. Радгоспній, 6. Таким чином, Л. Бодо незрозуміло для себе «поділився» зі своїми компаньйонами. Зі створенням ТОВ «Глобал-Імоб» українські партнери Л. Бодо отримали документ, за яким вони зараз намагаються доводити свої права щонайменше на 50% нерухомості в смт Глибока. Але, здається, що на практиці жодної передачі не відбулося, оскільки до кінця липня 2007 року ТОВ «Глобал-К» офіційно продовжує залишатися власником цього майна і захищає у суді своє право власності на нього. Що особливо важливо, всі обґрунтування цих прав у письмовій формі надаються суду за підписом директора ТОВ «Глобал-К», він же компаньйон Л. Бодо.
Згодом, так само без відома Л. Бодо, до статутного фонду ТОВ «Глобал-Імоб» за підписом директора ТОВ «Глобал-К» (він же власник 25% статутного капіталу ТОВ «Глобал-Імоб») на додаток до незавершеного будівництвом заводу було передано і 1 010 000 вкладених ТОВ «Глобал-К» в його реконструкцію інвестиційних гривень. Як то кажуть, пішла корова, піде й теля. Загальна сума внеску ТОВ «Глобал-К» до статутного фонду ТОВ «Глобал-Імоб» уже становить 1 767 500,00 гривень. Вартість майнових прав українських компаньйонів Л. Бодо в ТОВ «Глобал-Імоб» значно зросла за рахунок щедрих внесків ТОВ «Глобал-К», зроблених директором товариства без відома його власників. При цьому статут ТОВ «Глобал-К» вимагає обов’язкової згоди загальних зборів учасників ТОВ «Глобал-К» на укладання від імені товариства угод на суму, що перевищує 50 000 дол. США (252 500 грн. на момент ухвалення рішення про збільшення внеску до статутного фонду).
Ось таким чином, з одного боку, директор ТОВ «Глобал-К», він же власник 5% його статутного капіталу, без згоди Л. Бодо передав у власність ТОВ «Глобал-Імоб», де йому особисто належить уже 25% статутного капіталу, майновий комплекс вартістю 1 767 500 грн. (це для себе), а з другого — він, як директор ТОВ «Глобал-К», продовжує в українських судах доводити право власності ТОВ «Глобал-К» на це нерухоме майно. (Це вже для Л. Бодо). І треба віддати йому належне, довів. У липні 2007 року (вже після того, як нібито передав до статутного фонду ТОВ «Глобал-Імоб» придбаний ТОВ «Глобал-К» завод незавершеного будівництва) за мировою угодою в суді отримав від пересічного українського громадянина 101 000 гривень, про які писалося вище, ще й право власності на той самий об’єкт, але вже під назвою «складські та допоміжні приміщення». Не минуло й тижня після того, як ТОВ «Глобал-К» оформив своє право власності на ці 12 тисяч квадратних метрів складських і допоміжних приміщень, як ТОВ «Глобал-К» продає ТОВ «Глобал-Імоб» (директори обох ТОВ — компаньйони Л. Бодо по ТОВ «Глобал-К») згадані приміщення екс-машзаводівського підприємства у вигляді екс-складів пересічного громадянина за 120 тисяч гривень. Законослухняний директор таким чином не перевищує бар’єр у 50 тисяч доларів США і відчуджує підприємство компаньйону (і собі, як власнику 25% статутного фонду ТОВ «Глобал-Імоб») майже за безцінь, достеменно знаючи, що довірливому італійцю це придбання обійшлося в 1 868 500 гривень його інвестиційних коштів. Ось так результати інвестиційної діяльності в Україні Л. Бодо було «перебазовано» на створений його українськими компаньйонами для себе ТОВ «Глобал-Імоб».
— У липні 2008 року, — каже п. Бодо, — я отримав від компаньйонів листа з пропозицією скликати загальні збори і ліквідувати «Глобал-К», яке, зрештою, окрім мене, вже нікому не потрібне. 
Отримавши тривожний епістолярій, Бодо звертається до східних братів по бізнесу з вимогою пояснити необхідність ліквідації фірми і відзвітувати про витрачені гроші, а також роз’яснити, де майно, яке придбало ТОВ «Глобал-К». Обриваючи телефонні дроти, він все-таки сподівається отримати фінансовий звіт. Та марно. Тому невдовзі збирається в Україну, де за власною ініціативою 28 листопада минулого року скликає загальні збори «Глобал-К». Обидва директори на збори демонстративно не з’являються, зітхає італієць. Отож, маючи 90 % статутного фонду, він приймає рішення звільнити своїй компаньйонів з насиджених ними посад директора і заступника директора і призначити виконуючою обов’язки директора свою довірену особу, громадянку Румунії Агнес Холку.
Зареєструвавши всі ці зміни у державному реєстрі в реєстраційній палаті, дає строк на передачу документації і печатки. Та даремно. Новий керівник Агнес Холка не може потрапити на територію фірми, де є де-юре директором. Охорона не пускає її далі воріт підприємства, що належить Бодо. 
— Унаслідок узгоджених протиправних дій директора ТОВ «Глобал-К» (один компаньйон Л. Бодо) та директора ТОВ «Глобал-Імоб» (другий компаньйон Л. Бодо) товариство «Глобал-К» було позбавлене права власності на належне йому нерухоме майно, а іноземного інвестора «Мароне ГМБХ» позбавлено права власності на результати його інвестиційної діяльності на території України вартістю 1 868 500 гривень. Одночасно ТОВ «Глобал-Імоб», в якому обидва українські компаньйони Л. Бодо на той час були власниками 25% статутного фонду, отримало за 121 200 гривень від ТОВ «Глобал-К» майно фактичною вартістю 1 868 500 гривень. В результаті ТОВ «Глобал-К» та іноземному інвестору заподіяно майнову шкоду на цю суму, — стверджує Агнес Холка. Але й це не все.
Згадана операція тим часом дала змогу і підстави ТОВ «Глобал-Імоб» звернутися із заявою про викуп земельної ділянки та придбати у свою власність земельну ділянку площею 93 650 кв. м по вул. Радгоспній, 6 в смт Глибока, на якій розташоване нерухоме майно, що належить ТОВ «Глобал-К». Тобто ТОВ «Глобал-К» його колишнім директором і заступником було штучно позбавлено права придбання земельної ділянки, яке гарантовано власнику нерухомого майна законами України, каже Агнес Холка. Дивним є й те, що з того моменту, як ТОВ «Глобал-Імоб» офіційно зареєструвало себе власником 12000 кв. м складських приміщень, придбаних у ТОВ «Глобал-К» за 120 тис. гривень на підставі договору від 28.07. 2006 р., до ухвалення рішення 4-ї сесії Глибоцької селищної ради від 01.08.2006 р. минуло лише два дні, що аж ніяк не вписується у процедуру набуття права власності на земельну ділянку, визначену земельним кодексом України. Свідомим українцям відомі тривалі терміни вирішення цих питань у владних структурах.
Тим часом Агнес Холка як новопризначений директор використовує своє право звернутися у прокуратуру про порушення кримінальної справи щодо згаданих, незаконних, на її думку, оборудок. З лютого 2009 року десь у кабінетах прокуратури Чернівецької області та в Генеральній прокуратурі загубилася її заява про порушення кримінальної справи за фактом зловживання посадовими особами ТОВ «Глобал-К» та ТОВ «Глобал-Імоб» своїм службовим становищем та заподіяння шкоди іноземному інвестору. Єдине, чого їй вдалося досягти за наслідками неодноразових звернень з грудня 2008 року до правоохоронних органів України різного рівня, — це порушення 11.03.2009 р. кримінальної справи за фактом протиправного приховування печатки та документів ТОВ «Глобал-К». І то, зазначимо, не одразу. Надто вже впливовими в області є згадані компаньйони італійця Бодо. Проте, хоч і мляво, але закон в Україні таки торжествує. Але в той час, коли А. Холка намагалася привернути увагу правоохоронних органів України до протиправних дій колишніх директора та заступника директора ТОВ «Глобал-К», один із них, звільнений з посади директора «Глобал-К», звертається до Першотравневого суду з позовом про відновлення його на посаді директора. Звісно, тримаючи в себе всі документи підприємства, простіше уникнути відповідальності. А в липні у процесі розгляду справи раптом спливає печатка підприємства «Глобал-К», яка фігурує в кримінальному розслідуванні. Її використовують для того, щоб внести в реєстр зміни про те, що буцімто директора знову переобрано, — розповідає Агнес Холка. Бодо, звичайно, про ці документи ані сном, ані духом, хоча, нагадуємо, він контролює в підприємстві 90 відсотків статутного фонду. Змінені документи тим часом надають до суду. Агнес Холка знову звертається до прокуратури із заявою про фальсифікацію документів. Перевірка цих фактів теж триває з липня 2009 року і досі без належного реагування. 
Тим часом Луїджі Бодо, який свято вірить у торжество правосуддя, поставляє, за його словами, до Румунії на кордон із Україною обладнання на 5 мільйонів доларів США для, нагадаємо, виробництва акрилової пряжі. Проте завезти його у вже практично готові для приймання цехи побоюється, адже правоохоронці ніяк не можуть дійти істини в цій справі.
Кілька разів синьйор Бодо та призначена загальними зборами директриса Агнес Холка зустрічаються з головою Чернівецької ОДА Володимиром Кулішем, який нібито розуміє суть питання і підтримує інвестора, проте ситуація навколо горезвісних інвестицій не зрушується. Винести бодай якесь схоже на Соломонове рішення місцева влада не має повноважень, і це правда. Тим часом іноземці переконані: влада стала на бік української сторони, тому гальмуються прийняття адекватних рішень по заявах про порушення кримінальних справ, а існуюча кримінальна справа розслідується дуже повільно. Тим часом у ріелторських колах Буковини прослизнула та дійшла до іноземців інформація, нібито українська сторона цієї концесії без згоди інвестора виставила приміщення, підготовлені під розміщення акрилової фабрики, на торги, каже А. Холка. Справді, а чому б не продати чуже майно втретє?
З’ясовуючи отриману інформацію, автор мав можливість поспілкуватися з представником українських компаньйонів Бодо. Вони стверджують, що жодних реальних коштів, котрі відображені у платіжних документах, вони від нього не отримували. Розписок за отримання якоїсь готівки теж не існує. На запитання, де взяли кошти вони самі, щоб придбати згадані активи, отримано просту та знайому українцям відповідь: просто з тумбочки. Водночас Л. Бодо та А. Холка демонструють інформаційні повідомлення про внесення іноземних інвестицій від АТ «Мароне ГМБХ», завірені печаткою головного управління економіки Чернівецької ОДА, котрі підтверджують проведення коштів в Україну, платіжні документи про надходження від фірми «Мароне ГМБХ» валюти на рахунки ТОВ «Глобал-К» та інші документи, що підтверджують їхні слова. Проте слідчі й судові органи з винесенням остаточних вердиктів не поспішають. Луїджі Бодо почувається ошуканим і вважає Україну вкрай ненадійною державою для інвесторів, а його компаньйони вважають, що майно належить винятково їм. А й справді, хто може поставити крапку в сумній історії, де іноземець вклав гроші в українську економіку, а його, схоже, пошили в дурні? 
P. S. Це тільки один із епізодів невдалої інвестиційної діяльності Л. Бодо в Україні. Своєї оцінки, в тому числі з боку правоохоронних органів України, очікують метаморфози з іще більш як 5 000 000 гривень та 300 000 євро, інвестованими Л. Бодо в економіку Чернівецької області, а точніше, в той же об’єкт нерухомого майна в смт Глибока.