Український державний центр радіочастот (або, як його називають у народі, «Укрчастотнагляд») сформував базу даних кодів ІМЕІ, яка налічує майже 82 мільйони записів. Цей крок фахівці називають вирішальним на шляху до забезпечення пересічного громадянина України можливістю користуватися якісними, сертифікованими та безпечними мобільними телефонами.
«Імпортери, які ввозять мобільні апарати і будь-які інші радіоелектронні засоби на територію України, мають отримати наш дозвіл на це, — розповів начальник УДЦР Павло Слободянюк. — Це визначено Законом України «Про радіочастотний ресурс України», який діє з 2004 року. Є також інші нормативні акти, які набули чинності в березні 2009 року — положення про ввезення з-за кордону в Україну радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв і положення про порядок реалізації радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв.
Протягом майже п’яти років ми шукали різні варіанти виконання вимог цього закону. Запровадили, наприклад, маркування апаратів. Боротьба була дуже запеклою, наші рішення майже щотижня оскаржували в судах. Це не влаштовувало передусім імпортерів, які вважали, що способи, які ми використовували раніше, є дуже складними.
На сьогодні ми знайшли сучасний, простий і зрозумілий спосіб, щоб забезпечити виконання вимог закону. Саме для цього розроблено автоматизовану систему обліку мобільних терміналів, складовою якої є база даних кодів ІМЕІ.
Що ж таке ІМЕІ? ІMEІ (Іnternatіonal Mobіle Equіpment Іdentіfіer — міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання) — це п’ятнадцятизначне число, яке є унікальним для кожного мобільного телефону. Код встановлюється заводом-виробником при виготовленні апарата і служить для його точної та повної ідентифікації в мережах GSM та UMTS.
ІMEІ включає інформацію щодо походження телефону, його моделі, порядкового номера пристрою. ІMEІ може використовуватись для підтвердження права легально використовувати телефон на території країни, а також для забезпечення непрацездатності крадених телефонів у мережах операторів.
Код записано в пам’яті телефону. Щоб дізнатись ІMEІ телефону, треба набрати на клавіатурі *#06#. Код висвітиться на дисплеї. Також його можна побачити на фірмовій етикетці, розташованій на корпусі телефону, під акумулятором, а також в гарантійному талоні та на упаковці телефону.
Що потрібно знати, щоб не придбати телефон невідомого походження? «Під час купівлі мобільного телефону треба перевіряти наявність його коду ІМЕІ в базі даних Українського державного центру радіочастот. Це можна зробити за допомогою відправки СМС на короткий номер 307 або через Інтернет на нашому сайті за адресою ucrf.gov.ua/uk/іmeі_base. Ця послуга є абсолютно безоплатною, — наголошує Павло Слободянюк. — До того, як купити телефон, людина має перевірити працездатність апарата, відправити СМС і отримати відповідь, що він знаходиться в «білому» списку. Покупець зобов’язаний допомогти вам у цьому. Якщо він цього не зробить — у вас можуть виникнути проблеми з подальшим користуванням телефоном».
Головною вимогою до продавців є надання покупцеві можливості перевірити легальність ввезення телефону в Україну. «У будь-якого продавця має бути СІМ-картка. Після ввімкнення апарата ви набираєте комбінацію *#06# і на екрані бачите 15 цифр коду ІМЕІ. Звіряєте цей код з кодами на корпусі телефону та упаковці. Якщо вони збігаються, цей код потрібно відправити СМС на номер 307. За декілька секунд вам надходить інформація про те, чи знаходиться код ІМЕІ в «білому» списку», — пояснює Павло Слободянюк.
Якщо один-два телефони ви везете з-за кордону, то під час перетину кордону вам обов’язково треба внести ці засоби зв’язку до митної декларації.
«Далі ви на території України звертаєтесь із заявою, в якій зазначено код ІМЕІ телефону, що ви ввезли, або до нашого центру, або до будь-якої регіональної філії «Укрчастотнагляду», які є в усіх обласних центрах. До заяви додаєте оригінал митної декларації. Декларації та відповідної заяви достатньо, щоб ці коди ІМЕІ внести до нашої бази», — роз’яснює Павло Слободянюк.
Можуть, звичайно, виникнути проблеми і в тому разі, якщо ваш телефон піддавався перепрограмуванню поза межами сервісних центрів виробників мобільних засобів зв’язку. Втім, технологічно це більш складний процес, переконує начальник Українського державного центру радіочастот. «Усі провідні виробники створюють такі апарати, які не дозволяють робити перепрошивку ІМЕІ, адже це відбувається на рівні мікросхем. Зробити це практично неможливо, а якщо й можливо, то це призводить до таких змін у телефоні, що він перестає працювати. У більшості випадків перепрограмуванню можуть підлягати недорогі апарати маловідомих виробників», — стверджує Павло Слободянюк.
Що станеться, якщо код ІМЕІ телефону опиниться в «сірому» списку? Власник такого засобу передусім отримає (або вже отримав) повідомлення від оператора мобільного зв’язку з попередженням про припинення обслуговування цього телефону через три місяці й контактним телефоном. Протягом цього періоду абонент має звернутися до продавця для заміни або повернення цього телефону. У разі, якщо цей телефон було придбано під час перебування за кордоном і ввезено на територію України без відповідного дозволу (законодавство дозволяє ввезення з-за кордону без дозволу до двох мобільних телефонів), абонент надсилає заяву з митною декларацією до УДЦР. Іншої можливості внести до бази даних код телефону, придбаного за кордоном для особистого користування, законодавством не передбачено. Якщо проблему не буде розв’язано протягом трьох місяців, то апарат занесуть до «чорного» списку і користуватися таким телефоном на території України стане неможливим.
До речі, в «чорному» списку на цей час немає жодного телефону. «До цього списку потраплятимуть апарати, про які є інформація, що вони вкрадені, або ті апарати, власники яких протягом трьох місяців не змогли довести, що перебування апаратів у «сірому» списку є неправильним. Враховуючи те, що «сірі» списки ми сформували вперше в листопаді, такі апарати в «чорному» з’являться тільки через три місяці. Також у листопаді розроблено порядок надання Міністерством внутрішніх справ інформації про вкрадені апарати», — повідомив начальник Українського державного центру радіочастот Павло Слободянюк.
Україна, до речі, не є піонером у впровадженні такої системи. «Вся Західна Європа, як переконує начальник УДЦР, має узагальнений «чорний» список. Всі оператори співпрацюють зі спеціальною організацією, штаб-квартира якої знаходиться в Лондоні. Якщо телефон вже внесено до цього списку, такий апарат не обслуговується більшістю операторів Західної Європи». Подібні системи останнім часом введені у Латвії та Білорусі. Розглядається питання введення такої системи в Росії. Започаткування такого порядку в Індії призвело до відключення близько двадцяти мільйонів телефонів», — засвідчив начальник «Укрчастотнагляду».
Використання коду ІМЕІ, крім того, має ліквідувати таке явище, як крадіжка мобільних телефонів. І справді — навіщо красти, якщо користуватися таким засобом зв’язку буде нереально? Але громадянин, у якого вкрали телефон, має звернутися до міліції, повідомити про крадіжку. Правоохоронці повідомлять про це фахівців «Укрчастотнагляду», і мобільник припинять обслуговувати. Такий порядок має змінити і психологію покупців: краще купити телефон там, де наявність коду ІМЕІ в «білому» списку можна перевірити.
Фахівці Українського державного центру радіочастот наголошують: купуйте мобільні телефони тільки там, де є можливість перевірити законність їхнього походження. Орієнтуйтеся на ті торгові марки, які забезпечують покупців гарантією і мають розвинену мережу сервісних центрів. Також обов’язково зберігайте всі документи, що надаються під час купівлі. Це допоможе повернути вам гроші, якщо проблеми все-таки виникнуть.