Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно підтримки літакобудування.
На засіданні комітету зазначалося, що законопроект (реєстр. номер 2515) спрямований на створення належних умов для підвищення ефективності використання виробничого, науково-технічного потенціалу, модернізації підприємств, котрі здійснюють діяльність у галузі літакобудівної промисловості. При цьому, підкреслив голова комітету Сергій Терьохін, перелік підприємств авіаційної промисловості, на які передбачається поширити тимчасові заходи державної підтримки на період дії цього закону, формує Міністерство промислової політики та затверджує Кабінет Міністрів.
Законопроектом, зокрема, передбачено, що тимчасово, на період до 31 грудня 2015 року, з метою створення належних умов для забезпечення виконання Україною зобов’язань, які передбачені міжнародними договорами (угодами) України, до підприємств, що здійснюють діяльність у галузі літакобудівної промисловості (відповідно до норм статті 2 цього закону), застосовуються особливості сплати ввізного мита щодо товарів, згідно з переліком, а також особливості сплати земельного податку, податку на додану вартість, податку на прибуток. Відповідні зміни передбачається внести до законів «Про державну підтримку літакобудівної промисловості в Україні», «Про Єдиний митний тариф», «Про плату за землю», «Про податок на додану вартість», «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті».
С. Терьохін наголосив, що прийняття законопроекту дасть можливість вітчизняним авіабудівним підприємствам збільшити річний випуск продукції у поточних цінах на 11,9 мільярда гривень (у 2,85 разу) та перерахування обов’язкових платежів до держбюджету на 1,1 мільярда гривень (у 2,5 разу), зокрема, податку на прибуток — на 439,7 мільйона гривень (у 3,6 разу), податку на додану вартість — на 545,2 мільйона гривень (у 2,8 разу). Крім того планується створити 4 466 додаткових робочих місць лише в авіабудівній галузі.
Пропонується створити резервний насіннєвий фонд
Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до закону «Про насіння та садивний матеріал».
Під час засідання члени комітету зазначали, що законопроектом (реєстр. номер 4590) пропонується визначити правові, організаційні та фінансові засади функціонування ринку насіння, посилити вимоги до вирощування, підготовки, тарування та торгівлі насінням та садивним матеріалом, впорядкувати структури та функції органів державного контролю у сфері насінництва та розсадництва тощо. Відповідно до законопроекту, державне управління в галузі насінництва та розсадництва здійснюватимуть Кабінет Міністрів, спеціально уповноважені центральні органи виконавчої влади з питань стандартизації, метрології та сертифікації, з питань аграрної політики, з питань лісового, мисливського господарства та полювання, з питань житлово-комунального господарства та їх територіальні органи відповідно до своїх повноважень.
Законопроект містить положення про страхові насіннєві фонди добазового, базового і сертифікованого насіння, які створюватимуться відповідними суб’єктами насінництва в обсягах, передбачених спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики. Поновлення страхових насіннєвих фондів проводитиметься щорічно. Використання насіння страхових насіннєвих фондів не за призначенням у межах строків, визначених спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з питань аграрної політики України, забороняється. Витрати на зберігання страхового насіннєвого фонду суб’єктами насінництва та розсадництва відшкодовуватиметься за рахунок коштів державного бюджету України.
Крім того, проектом визначено, що «Державний резервний насіннєвий фонд створюється для забезпечення насінням сільськогосподарських рослин районів, що не виробляють власного насіння або мають обмежені можливості його виробництва, надання допомоги у разі знищення або пошкодження насінницьких посівів внаслідок стихійного лиха, забезпечення сортооновлення, сортозаміни та реалізації посівного матеріалу за міжнародними договорами».
Комітет вважає, що ухвалення проекту сприятиме усуненню внутрішніх суперечок між законодавчими актами України, а також позитивно вплине на збільшення виробництва та підвищення якості сільськогосподарської продукції.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.