За шість місяців експериментального проекту, що триває у львівському мікрорайоні Сихів, удалося навчити людей сортувати сміття. Для цього встановили 300 контейнерів, в які мешканці складають лише пластикові відходи.
Пластикове сміття вивозиться безкоштовно, і контейнери встановлювали без додаткової оплати. ВАТ «Львіввторсировина» сортує пластик і віддає на переробку іншим підприємствам — усе поки що відбувається на партнерських засадах. Нині важливо, щоб мешканці активно долучалися до нововведення і заповнювали контейнери пластиковим непотребом.
Як з’ясувалося, людям вигідно сортувати сміття, адже за вивезення твердих побутових відходів у них голова не болить. А якщо сміття в мікрорайоні менше, то це позначається і на комунальних рахунках. Голова Сихівської РДА Іван Лозинський розповідає: «Ми почали проект у травні. Та поки що забираємо сміття хаотично, хоча вже напрацьовуємо логістику. За місяць вивозимо майже 5 тонн».
Нещодавно у шести районах Львова провели соціологічне опитування, щоб визначити громадську думку з приводу проблем відходів, зокрема сортуванням сміття. 42 відсотки опитаних готові брати участь у щорічних толоках з прибирання прилеглої до будинків території, а 50 — викидати вторинну сировину (пластик, скло, картон) в окремі контейнери.