з 15 грудня ц. р. до 20 січня 2010 року оголосило амністію всім побутовим споживачам електроенергії, які незаконно викрадали її, використовуючи незареєстровані розетки, перемикачі. У зверненні до одеситів енергетики заявили, що «протягом зазначеного часу кожний побутовий абонент, який свідомо чи неусвідомлено порушує правила користування електроенергією, споживаючи її поза обліком, має шанс стати на чесний шлях. Для цього достатньо звернутися з відповідною письмовою заявою й щиросердно розповісти про порушення, яке є в будинку або квартирі».
«Одесаобленерго» гарантує, що порушників, які щиро розкаються, не каратимуть, на них не складимуть акти, а за фактами безоблікового споживання електроенергії не робитимуться ніякі донарахування. В заяві енергетиків підкреслюється, що «цією амністією передбачено заохочення — своєрідний подарунок від «Одесаобленерго»: всі операції з усунення заявлених порушень буде проведено персоналом кампанії й за її рахунок. Цей порядок діятиме тільки в період різдвяної амністії».
 
Одеса.
Коментар юриста
Закон України «Про електроенергетику» встановлює, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Самовільне підключення до об’єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку відноситься до крадіжки електричної і теплової енергії. Критерієм для притягнення до відповідальності є розмір заподіяної шкоди.
Найлегшим покаранням може бути відключення від електропостачання та вимога компенсувати завдані збитки. В іншому разі, якщо значної шкоди не завдано, можуть притягнути до адміністративної відповідальності за ст. 103-1 КпАП за порушення правил користування енергією чи газом і накласти штраф до 85 грн. А для юридичних осіб розмір штрафів значно більший (від 17 000 грн.), який встановлюється відповідно до Постанови Кабміну № 1312 від 21 липня 1999 року. Крайній випадок — кримінальна відповідальність за ст. 185 Кримінального кодексу (крадіжка) при завданні значної шкоди (від 1700 — 4200 грн.). Але чи потрібно до цього доводити справу?
Накладати штрафи мають право державні інспектори з експлуатації електричних станцій і мереж або державні інспектори з енергетичного нагляду та Національна комісія регулювання електроенергетики.
У будь-якому випадку розмір штрафу можна оскаржити в судовому порядку.
Ірина НАЗАРЧУК, юрист.