Останнім часом, у зв’ язку з активізацією виборчої кампанії в державі, окремі кандидати у Президенти України дедалі частіше намагаються втягнути Генеральну прокуратуру у політичну боротьбу.
Так, 10 грудня цього року у програмі «Готовий відповідати» (ТРК «Україна») Прем’єр-міністр заявила про існування «групи політиків, які не дозволяють прокуратурі довести кримінальну справу про будівельну аферу ГІБК «Еліта-центр» до логічного завершення» та повернути кошти інвесторам.
Прес-служба Генеральної прокуратури уповноважена поінформувати, що кримінальні справи за обвинуваченням посадових осіб «Еліта-центру» ніколи не перебували у провадженні органів прокуратури. Тож необґрунтованими та незрозумілими є слова Прем’єр-міністра України про перешкоди, які нібито чинять Генеральній прокуратурі, оскільки з моменту порушення кримінальної справи досудове слідство та оперативне супроводження у ній здійснюються Міністерством внутрішніх справ України.
Дивними видаються і заяви під час телевізійного шоу «Шустер LІVE» на цьому ж телеканалі 11 грудня міністра внутрішніх справ. Догоджаючи вимогам жанру, він каже: «Я знаю, що щорічно ми виявляємо 15, а цього року 18 тис. чиновників, які розкрадають державний та місцевий бюджети на загальну суму 2 мільярди грн. Ми їх виявляємо і згідно із законом передаємо в слідство прокуратури. Чия то вина, що вони не сидять?...» Прес-служба Генеральної прокуратури України уповноважена поінформувати, що за 11 місяців поточного року слідчими органами прокуратури до суду з обвинувальним висновком направлено кримінальні справи про злочини, скоєні: у сфері економіки — 7193, з ознаками корупційних діянь — 1551, хабарництва — 1152. При цьому питома вага закритих справ не становить навіть відсотка.
Підсумовуючи викладене, вважаємо, що вислови з приводу негативної ролі Генеральної прокуратури України у справі «Еліта-центру», впливу на її діяльність з боку «групи політиків» є упередженими, надуманими, необ’єктивними та такими, що носять провокаційний характер стосовно потерпілих.
Генеральна прокуратура України, попри будь-який політичний тиск, і надалі діятиме у суворій відповідності до чинного законодавства, зробить все необхідне, щоб захистити права і свободи громадян та інтереси держави.