«Державний бюджет у цьому році не буде прийнято. Про це треба сказати відверто, оскільки немає бажання його затверджувати», — заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на прес-конференції в Прилуках минулого понеділка. На його переконання, у цьому не зацікавлені як уряд, так і Партія регіонів. Лише після виборів з’явиться можливість сказати правду людям, що країна у складній ситуації, і прийняти реальний бюджет, з урізаними соціальними витратами.
Керівник законодавчого органу України вважає, що, попри інтереси головних політичних гравців, необхідно думати передусім про життя всіх громадян держави.
— Моя лінія — треба приймати бюджет до президентських виборів, — зазначив він. — Тоді він буде корисним для країни. Я з цього приводу звертався до різних політичних сил: давайте створимо робочу групу з цього питання. На превеликий жаль, усі мобілізовані на вибори. Державний бюджет став заручником виборчої кампанії.
Торкнувся керівник парламенту і питання брудних технологій, застосовуваних на нинішніх президентських виборах. На його думку, йде «війна на самознищення політиків», запроваджуються досить грубі їх стандарти поведінки під час телевізійних програм тощо. Людей зомбують популістськими обіцянками.
Велике занепокоєння в нього викликає «закупівля» дільничних комісій, членам яких пропонують відповідне додаткове фінансування за відповідний результат на виборах.
Після прес-конференції Голова Верховної Ради зустрівся з жителями Прилуцького та Ічнянського районів. Він піддав критиці діяльність уряду з багатьох позицій. «Демонструвати благополуччя з наповненням бюджету за рахунок неповернення ПДВ — це, як мінімум, злочин», — підкреслив керівник парламенту. В. Литвин вважає: ефективному функціонуванню вітчизняних підприємств заважає засилля контрабандної продукції, що потрапляє з-за кордону на внутрішній ринок. Отже, «треба навести порядок в цьому напрямку, а також підняти ввізне мито на ту імпортну продукцію, аналог якої виробляється в Україні». 
Сергій ПАВЛЕНКО.
Чернігівська область.
* * *
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок відвідав Луцький державний технічний університет.
Під час зустрічі з викладачами та студентами В. Литвин наголосив на необхідності повернення до практики державного замовлення на спеціалістів. Особливо, за його словами, це стосується інженерних спеціальностей, значення і престиж яких сьогодні дещо знизилися, насамперед через позицію держави. «Якщо в нас не буде повноцінного інженерного корпусу, країна не матиме виразного економічного, промислового, інтелектуального обличчя. Тому є обопільне завдання: відродження індустріальної потуги України на новітній базі і, відповідно, зацікавленість у спеціалістах, які готуються у вузах технічного профілю», — зазначив він.
Керівник парламенту також вважає важливою організацію чіткої системи проходження студентами виробничої практики. «Я сьогодні відвідав одну з університетських лабораторій і побачив, що студенти змушені проходити практику не на підприємствах, а на тренажерах», — зауважив В. Литвин. На його думку, підприємства, установи й організації всіх форм власності мають бути зацікавлені в тому, щоб студенти проходили на них відповідну практику. «Для цього потрібно повернутися до існуючої раніше системи, коли за проходження практики на виробництві держава відшкодовувала підприємствам за навчання студентів», — сказав він.
В. Литвин укотре наголосив на тому, що платною має бути друга освіта, та піддав критиці «заробітчанство» у системі вищої освіти, яке, за його словами, зокрема, проявляється в залученні вузами молоді для здобуття освіти на «модних» спеціальностях, отриманні грошей, але ненаданні якісної освіти.
* * *
Ректор університету професор Віктор Божидарнік поцікавився, як Володимир Литвин ставиться до питань відродження льонарства, до загрози, яка очікує Шацькі озера у зв’язку з будівництвом поруч із ними, в сусідній Білорусі, Хотиславського кар’єра з видобування крейди, глибина якого може сягнути 43 метрів.
— На жаль, наші екологи не поставили мені до уваги цієї проблеми. Інакше б місяць тому, зустрічаючись із Президентом Білорусі Олександром Лукашенком, обов’язково порушив би питання про цю загрозу нашим озерам і, насамперед, такій їх перлині, як Світязь. Обов’язково втручусь у цю проблему і зроблю все, щоб ці та інші стратегічні екологічні питання не вирішувалися в обхід вищого керівницва держави. Щодо льонарства, то його необхідно якнайшвидше відроджувати. А то дійшло вже до абсурду: вишиті українські сорочки нам продають китайці. Вони бачать у цьому вигоду, а ми — ні.
У вщерть заповненому залі облмуздрамтеатру відбулася зустріч Володимира Литвина з мешканцями Луцька. Він також відвідав Волинський адміністративний суд. Як і очікувалося, мова там зайшла про майбутню судову реформу, про необхідність зробити судову систему доступною і зрозумілою громадянам України. Володимир Литвин пообіцяв, що до вирішення проблем судоустрою держави Верховна Рада підійде надзвичайно виважено.
Ректор Луцького техуніверситету Віктор Божидарнік звертається до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина.
Волинська область.
Фото Миколи ЯКИМЕНКА.