Мінпаливенерго вирішило реорганізувати ДП «Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд», приєднавши його до ДП «СхідГЗК» (Жовті Води Дніпропетровської області). Це шокувало і пересічних жителів Кіровоградщини, і місцеву владу, і працівників уранового підприємства.

«Навколо такої ідеї може постати низка проблем, — стверджують вони. — Зменшиться сплата податків усіх рівнів, втратяться робочі місця, залишиться нерозв’язаною проблема шкідливого впливу на екологічне здоров’я краю. Вплине це й на розвиток соціальної сфери і розбудову інфраструктури, а як результат — підвищиться соціальне напруження...».
«Наказ міністра палива та енергетики України Юрія Продана (№659, від 26 листопада ц. р. — Авт.) про реорганізацію ДП «Дирекція...» шляхом приєднання до «СхідГЗК» розбурхав, якщо не збурив, і працівників, депутатів, керівників території, і всі політичні сили, громадськість області, власне, всю Кіровоградщину», — зазначається на офіційному сайті Кіровоградської облдержадміністрації. Передбачено внесення відповідних змін до статуту ДП «СхідГЗК», а процедура реорганізації має завершитись до 1 лютого 2010 року.


З таким підходом не згодні


Торік у квітні уряд ліквідував державний концерн «Укратомпром» і створив концерн «Ядерне паливо України». А в грудні Антимонопольний комітет дозволив увійти до складу концерну державним підприємствам «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (Жовті Води Дніпропетровської області), «Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд» (Кіровоградська область), «Смоли», «Дніпропетровський завод прецизійних труб» і Українському науково-дослідному і проектно-розвідувальному інституту промислової технології (всі — Дніпропетровська область). Зважте, тут ДП «Дирекція...» ще позиціонують як окреме підприємство, прописане на Кіровоградщині.
І ось пропозиція, з якою категорично не згодні не тільки жителі області, а й обласна влада.
ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» — єдине в Україні й найбільше в Європі підприємство з видобутку й переробки уранової руди. Підприємство виробляє 3,3 відсотка урану від світового виробництва. До того ж воно випускає сірчану кислоту, гірничошахтне устаткування, радіоміри, станції радіометричного контролю вмісту радіоактивних елементів. Сюди входять Смолінська (Маловисківський район Кіровоградської області), Інгульська шахти (Кіровоградський район). Хвостосховища гідрометалургійного заводу комбінату (Дніпропетровська область) розташовані в балці Щербаківська (Петрівський район Кіровоградської області). Крім того, в січні нинішнього року Кіровоградська облрада погодила клопотання ДП «СхідГЗК» про виділення гірничого відводу для розробки Східної ділянки Центрального родовища уранових руд безпосередньо під Кіровоградом. У відповідь на це, як каже голова обласної ради Миколи Сухомлин, воно спрямовуватиме на соціальні потреби області від 5 до 10 відсотків свого прибутку.
Тож, можливо, й логічно було приєднати до нього й ДП «Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд». Але «чому підприємство, шахти і хвостосховища якого розташовані на Кіровоградщині, має бути зареєстровано і сплачувати податки в сусідній, Дніпропетровській, області?», — запитують кіровоградці.
Проте пізніше облдержадміністрація оприлюднила інформацію про те, що «СхідГЗК» таки віддадуть Кіровоградщині. А також і про те, що під час переговорів голови Кіровоградської ОДА Володимира Мовчана з міністром палива та енергетики і головою Дніпропетровської облради вже досягнуто попередньої домовленості про перереєстрацію ДП «СхідГЗК» як юридичної особи на території Кіровоградської області.
Тим часом Маловисківська райрада скликала позачергову сесію. На порядок денний засідання депутати винесли одне питання: про прийняття звернення до керівництва області та країни з приводу приєднання ДП «Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд» (Маловисківський район Кіровоградської області) до ДП «СхідГЗК» (Жовті Води Дніпропетровської області).


Для чого ДП «СхідГЗК» потрібна Новокостянтинівська шахта?


З прийняттям рішення про повернення Новокостянтинівської шахти до складу ДП «СхідГЗК» у Кіровоградській області покладено початок створенню замкнутого циклу видобутку й повної переробки уранової руди — аж до виготовлення елементів пального для українських АЕС, вважають на комбінаті.
Гроші поки що не виділили. Але... Крім того, в лютому цього року Верховна Рада прийняла за основу проект закону №2174 «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань соціального захисту населення, яке проживає в зонах спостереження підприємств з видобування уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами» щодо виплати компенсацій населенню в зоні підприємств уранової промисловості. Є намір створити спеціальний фонд державного бюджету з фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризиків населення, що проживає в зонах підприємств уранової та ядерної промисловості.
Законопроект передбачає надходження до фонду фінансових коштів за рахунок підприємств з видобутку й переробки уранових руд, експлуатуючих організацій (операторів) ядерних установок і сховищ для радіоактивних відходів (РАВ), спеціалізованих підприємств з поводження з РАВ, а також підприємств, що здійснюють будівництво таких установок (об’єктів). Ним регулюються фінансово-економічні стосунки в частині забезпечення поліпшення умов мешкання і праці громадян у місцях розміщення уранових підприємств, ядерних установок тощо та визначається механізм нарахування компенсацій ризиків населення, його організаційно-правова форма.


Причина — в іншому


Дехто у проблемі схильний вбачати й інше. Однією з причин видання наказу про приєднання до ДП «СхідГЗК» Державного підприємства «Дирекція...» став «безконтрольний та безвідповідальний підхід до будівництва підприємства, що призвело до нецільового використання коштів держбюджету». Контрольно-ревізійним управлінням в області виявлено значні недоліки та порушення, зокрема, стосовно нецільового використання 45,5 мільйона гривень. Результати перевірки спрямовано в Мінпаливенерго України, обласну державну адміністрацію та в правоохоронні органи.
Тож основною причиною рішення міністра палива та енергетики Юрія Продана, за словами генерального директора ДП «СхідГЗК» Олександра Сорокіна, стало вкрай неефективне використання бюджетних коштів. Загалом на 30 відсотків виконано і планові завдання з освоєння коштів на цей рік. Якщо прохідники двох інших шахт — Смолінської та Інгульської — пройшли п’ятнадцять кілометрів гірничих виробіток, перевищивши план вдвічі, то на Новокостянтинівській, за плану п’ять кілометрів, пройшли лише 1,7 кілометра. А на утримання шахти на рік витрачається 48 мільйонів гривень.


Чим не перший крок в адміністративно-територіальній реформі


А поки що голова обласної громадської організації «Моя Кіровоградщина», першої, до речі, котра забила на сполох про позбавлення області одного з і без того небагатьох бюджетоутворюючих, а в майбутньому — стратегічних підприємств, Василь Моцний запевняє, що ніяких домовленостей про перереєстрацію ДП «СхідГЗК» як юридичної особи на території Кіровоградської області між обласною владою та головою Дніпропетровської облради немає. Мовляв, ідеться тільки про ймовірний розподіл податків від тих прибутків, які отримує підприємство.
А може, йдеться про різні підприємства?
Тим часом голова Кіровоградської облдержадміністрації Володимир Мовчан категорично заперечує інформацію Василя Моцного, що, нібито, таких домовленостей немає, і ще раз наголошує, що має тісний контакт з очільником Дніпропетровської облради і повне взаєморозуміння стосовно ефективного розв’язання проблеми. Тому «ніякі телефонні дізнавання не завадять оперативно і по-діловому вирішувати майбутнє ДП «СхідГЗК» і Новокостянтинівської шахти на користь економіки Кіровоградщини» (виділено автором).
Про попередню домовленість щодо перереєстрації ДП «СхідГЗК» як юридичної особи на території Кіровоградської області голови Кіровоградської ОДА Володимира Мовчана з міністром палива та енергетики і головою Дніпропетровської облради розповів і в. о. першого заступника голови Кіровоградської ОДА Анатолій Ревенко. За його словами, голова ОДА вже підписав розпорядження про створення робочої групи з перереєстрації ДП «СхідГЗК», якій доручено у десятиденний термін вивчити юридичні, економічні та соціальні аспекти перереєстрації та підготувати відповідні пропозиції міністру палива та енергетики. «Позиція Кіровоградської ОДА така: якщо прийнято цей наказ, то ми готові його підтримати в разі реєстрації цього підприємства, «СхідГЗК», на території Кіровоградської області. Бо всі основні виробничі потужності, шахти, соціальна сфера, перебувають на території Кіровоградської області».
Крім того, за словами Олександра Сорокіна, надалі передбачається спорудження біля Новокостянтинівської шахти гідрометалургійного заводу, а прискорення виходу підприємства на рубежі планового видобутку руди автоматично збільшить надходження до місцевих бюджетів, які на сьогодні становлять близько 100 мільйонів гривень на рік від обох урановидобувних підприємств, що діють в області.
— Облдержадміністрація не збирається залишатися осторонь негайного розв’язання проблеми, — заявив Володимир Мовчан під час свого виступу на позачерговому засіданні сесії Маловисківської районної ради. Мовляв, він зустрічався з міністром Юрієм Проданом. Останній погодився на кіровоградську пропозицію взяти під своє «юридичне» крило весь «СхідГЗК». Аргументи Володимира Мовчана такі: комбінат лише тоді має можливість повноцінно працювати, коли вдосталь забезпечений урановою сировиною. Отже, Інгульська, Смолінська і добудована Новокостянтинівська шахти — тверда гарантія, що комбінат у Жовтих Водах матиме майбутнє як серйозний металургійний об’єкт на теренах України.
Підтримав позицію голови облдержадміністрації Володимира Мовчана й присутній на сесійному засіданні народний депутат України Валерій Кальченко — позбуватися такого знакового для економіки області підприємства категорично не можна.
Але другого грудня на прес-конференції в Кіровограді Валерій Кальченко заявив ще: «Я гадаю, що уряд обов’язково скасує рішення про реорганізацію ДП «Дирекція...». Це лише справа часу. Я міг би більше вам сказати. Це не є економічне рішення, воно більш політичне. Але те, що це рішення буде скасовано, сумнівів немає. Просто потрібен час».
Поки державні мужі у високих кабінетах мовчать, мільйонна Кіровоградщина, кількатисячні колективи працівників ДП «СхідГЗК», ДП «Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд» і автор цих рядків гадають, який із кількох варіантів розвитку подій можливий. Що, наказ скасують? Чи ДП «Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд», попри підпорядкування ДП «СхідГЗК» у Жовтих Водах, територіально, так би мовити, залишиться юридичною особою, зареєстрованою як платник податків на території Кіровоградської області? Чи ДП «СхідГЗК», залишаючись у Жовтих Водах, у зв’язку з розташуванням основної сировинної бази на Кіровоградщині, дістане юридичну прописку саме тут?

Кіровоградська область.
P.S. Тим часом генеральний директор ДП «СхідГЗК» Олександр Сорокін спростував інформацію, що після приєднання Новокостянтинівської шахти до комбінату на ній відбудеться скорочення працівників і податки від її діяльності будуть сплачуватися до бюджету Дніпропетровської області. ДП «Дирекція...» працюватиме у складі ДП «СхідГЗК» як окремий підрозділ, практично з усіма ознаками юридичної особи: з власним банківським рахунком, печаткою, правом підпису, приймання і звільнення персоналу. А податки, як, до речі, було й до виходу наказу, сплачуватимуться за місцем діяльності підприємства, пропорційно до валових витрат і доходів».