Цим займається «Фармація»

Луганське обласне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало комунальне підприємство «Луганська обласна «Фармація» на 7 тис. грн. за зловживання монопольним становищем. Як було встановлено, підприємство реалізовувало лікарські препарати власного виробництва «Хлоргексидина біглюконат» та «Імунофлазид» за необгрунтовано високими цінами. Підприємство визнало порушення, зобов’язалося виплатити штраф і знизити роздрібну ціну препаратів.

Коментуючи цей факт, генеральний директор «Фармації» Олександр Гудзенко насамперед спробував розвінчати чутки про надприбутки свого підприємства за рахунок високих цін на медпрепарати. На відміну від комерційних аптек, наголошує він, комунальне підприємство «Фармація» взяло на себе функцію соціального захисника населення і забезпечує ліками найвіддаленіші села та селища регіону. Сьогодні на Луганщині в області створено більш як 300 таких аптек, 10 із яких — ветеранські. Приватникові не вигідно розвивати свій аптечний бізнес у сільській місцевості, де низькі заробітки та невисокий обсяг реалізації. Не зовсім вигідно це й «Фармації». Наприклад, 50 аптек, які працюють у віддалених населених пунктах, сьогодні вважаються збитковими. Однак підприємству доводиться займатися цією малоприбутковою роботою, оскільки воно не може залишити населення без ліків.

Олександр Гудзенко звернув увагу на те, що лікарські препарати завжди коштували недешево. Але за радянських часів держава дотувала їхню вартість, а сьогодні такої дотації немає. Ціну формує не так виробник, як постачальник. Крім того, значна частина прибутку йде на сплату податків і зборів. Тільки цього року «Фармація» заплатила різних податків на суму більш як 200 мільйонів гривень. Словом, коштів для свого розвитку в підприємства залишається мало. Рентабельність виробництва становить лише 4 відсотки, а вимоги підвищуються. Наприклад, приміщення мають бути обладнані кондиціонерами, сучасними холодильниками, іншою побутовою технікою. На думку Гудзенка, сьогодні уряд правильно порушує питання про створення в країні комунальних і державних аптек, які займалися б не тільки реалізацією ліків та різних препаратів, а і їхнім виробництвом.

Визначаючи свою позицію з приводу невиділеного мільярда гривень на боротьбу з епідемією грипу, депутат обласної ради від Партії регіонів Олександр Гудзенко змушений був визнати: результат голосування депутатів Верховної Ради піде не на користь охороні здоров’я України. З одного боку, мільярд проблеми галузі не вирішить, але він міг би істотно допомогти технічно переоснастити лікувальні заклади.

На жаль, переміг не здоровий глузд, а політика.