1. День працівників суду — професійне свято десятків тисяч фахівців, які присвятили своє життя служінню правосуддю, забезпеченню захисту прав і свобод людини і громадянина, утвердженню принципу верховенства права в усіх сферах життєдіяльності суспільства, розвитку і зміцненню України. Триває судова реформа, метою якої є вдосконалення системи судоустрою, створення функціонального та фактично незалежного правосуддя, забезпечення вільного доступу громадян до суду. Однак зміни можливі лише у політично стабільній державі за умови плідної співпраці й розвитку конституційного партнерства уряду із законодавчою і судовою гілками влади, впровадження європейських стандартів незалежності суддів. Досягти цього найближчим часом і бажаю колегам та законодавчій і виконавчій владі.
2. Одним із головних завдань реформування судочинства було й залишається забезпечення незалежності суддів від будь-якого впливу. Історично так склалося, що серед трьох гілок влади судова найбільш вразлива. Але її незалежність є запорукою реального захисту прав людини від посягань з боку інших. Часті і фундаментальні зміни в законодавстві не лише не сприяють розумінню та здійсненню громадянами своїх юридичних прав та обов’язків, а й роблять неможливим створення стабільної судової практики.
Ми, судді, щодня переконуємося в тому, що громадяни не отримують належної правової допомоги, відсутній дійовий механізм реалізації права на захист малозабезпечених осіб. Без вирішення цих питань, зокрема, через реалізацію засад, визначених Концепцією формування системи безоплатної правової допомоги в Україні, не можна говорити про доступність правосуддя.
Судова реформа повинна зміцнити віру в доступність і справедливість Феміди, повагу до суду і його представників. Сприятиме цьому, гадаю, прийняття нового Кодексу етики судді. Жодна судова влада не буде незалежною, якщо їй не довіряють громадяни. Суддівському корпусу слід докласти багато зусиль, щоб повернути довіру суспільства, для чого необхідно ретельно підбирати суддівські кадри, забезпечити прозорість судового процесу, підвищити вимоги до суддів, одночасно створивши їм належні умови праці.
Суди ж повинні бути відкритими для суспільства. На державному рівні потрібно вирішити питання про популяризацію питань правосуддя, принципів роботи суду через засоби масової інформації, наприклад, через виділення на телебаченні ефірного часу для просвітницьких програм, створення незалежного каналу судової влади. Упевнений, ідучи цим шляхом, спільними зусиллями ми зможемо забезпечити верховенство права, належний захист прав і свобод людини та інтересів держави та підвищити імідж судової влади.
Зміцнення її авторитету прямо пов’язане із особистістю судді, його професіоналізмом, людяністю, принциповістю. Наша праця незаслужено рідко отримує справедливу об’єктивну оцінку. Тому саме сьогодні я хочу подякувати всім вам за принциповість, професійність, важку та наполегливу працю, за все, що ви зробили і робите для становлення і укріплення нашої державності. Окремо з особливою подякою хочу звернутися до наших ветеранів, суддів у відставці — тих, хто стояв на початку розбудови української незалежної судової влади, хто розпочинав історію цього свята.
Віктор ГОРОДОВЕНКО, голова Апеляційного суду Запорізької області, член Ради суддів України.