Спочатку вінницькі міліціонери зняли кайданки із затриманого злодія, а тепер «героїчно» розшукують його
26 червня 2007 року, коли засуджений Костянтин Нікітін звільнився з колонії після відбуття покарання, за ворітьми на нього вже чекала міліція. Щойно він переступив поріг, йому пред’явили нове звинувачення і на зап’ястях підозрюваного клацнули кайданки. Із райцентру Сокиряни Чернівецької області, де затриманий відбував покарання, його доставили до Вінниці, міста, в якому Нікітін викрав автомобіль....
Далі події розгорталися настільки непередбачувано і незрозуміло, що власник викраденого авто — вінничанин Володимир Климчук — досі не знаходить пояснення діям міліціонерів.
— Ми залишилися на вулиці біля будинку міліції разом із затриманим, — згадує Володимир Климчук, — слідчий про щось довго роздумував, потім каже, що маю з ним робити, нехай їде по гроші, він же написав розписку, що поверне кошти за вкрадене авто(?!)
— Якщо не повернеш гроші, я тебе з-під землі дістану, — грізно «налякав» затриманого міліціонер і після цих слів відпустив його на всі чотири боки. Відтоді його тільки й бачили...
Міліціонера відправили у «заслання»
— Знаєте, як покарали міліціонера, який відпустив затриманого, — запитує пан Климчук, — його перевели з обласного центру на службу у віддалений невеликий район. Через деякий час знову повернули у Вінницю. Але то їхні проблеми. Мене цікавить, чому не спіймали злодія і не повернули якщо не вкрадене авто, то хоча б гроші за нього.
Понад сорок скарг на незадовільні дії міліції з викриття злочину за фактом викрадення автомобіля «Мерседес-Бенц Е 220» написав у різні міліцейські інстанції потерпілий. Декілька з них — до міністра пана Луценка. На деякі автору навіть не відповіли. Втім, якщо відповідь і надходила, то в ній нічого конкретного. На зразок «триває розслідування», «про нові обставини розшуку повідомимо додатково» і т. д.
— Кримінальну справу уже декілька разів закривали, — каже Володимир Климчук, — але після моїх чергових звернень знову діставали із шухляди. Міліцейське керівництво визнає факт зволікання із розслідуванням справи. «За неналежне розслідування даної кримінальної справи винні особи притягнені до дисциплінарної відповідальності», — йдеться у відповіді потерпілому за підписом заступника начальника слідчого управління УМВС у Вінницькій області підполковника міліції пана Вичікова. Про незадовільні дії міліціонерів Замостянського райвідділу міліції міста Вінниці, які розслідують справу, потерпілий розповів у двох листах до прокурора області. На перший з них не отримав відповіді. У другій відповіді на лист за підписом прокурора області пана Острікова конкретно так і не сказано, чому міліція не може затримати нею ж відпущеного злодія. «Відділенням карного розшуку постійно ведеться робота на розкриття даного злочину». З таких фраз складається вся відповідь, яку потерпілий розцінює як звичайну бюрократичну відписку. З часу її отримання, 27 грудня 2004 року, спливло немало води. З прокуратури більше — жодного слова. Злодія не затримали дотепер. Хоча міліції добре відомо місце його проживання.
«Сховався» за кордоном і змінив прізвище
Історія з викраденням авто бере початок ще з 2002 року. Тоді, 28 квітня, у Володимира Климчука викрали його автомобіль. Не вночі, і не в безлюдному місці. Машина була припаркована біля автозаправної станції «Океан», що на привокзальній площі у Вінниці. 12 серпня того ж року потерпілому повідомили гарну новину. У цей день під час проведення оперативно-розшукових заходів затримали Костянтина Нікітіна, жителя міста Тирасполь Придністровської Республіки, що межує з Вінницькою областю.
Цитата з міліцейського оперативного зведення: «... встановлено, що незаконне заволодіння автомобілем «Мерседес У 220», що належить Климчуку Володимиру Вікторовичу, скоїв Нікітін Костянтин Альбертович, 1969 року народження, житель міста Тирасполь. Затриманий ніде не працює, його затримано і доставлено в слідчий ізолятор». Далі вказано прізвища міліціонерів, які розкрили злочин.
Даремно тішився таким повідомленням потерпілий. Через сім років після затримання злодія він так і не отримав ні викраденого автомобіля, ні коштів за нього. Злодія засудили. Але за інший злочин. Під час перебування у в’язниці він написав розписку про те, що зобов’язується повернути гроші за крадене авто.
— Я разом з міліціонерами їздив у Сокиряни, там в колонії утримувався засуджений Нікітін, — каже Володимир Климчук. — Нам влаштували зустріч. Він дав розписку, що поверне гроші після відбуття покарання. Про автомобіль просив нічого не розпитувати, бо, мовляв, не знає, де він. Але ж міліція могла про це дізнатися від нього...
Письмове зобов’язання про повернення грошей Нікітін написав у присутності свідків, його скріпив печаткою начальник колонії. На ньому зазначена дата — 15 березня 2007 року. Через три місяці після цього Нікітіна звільнили з в’язниці. Що було далі, ми розповіли вище.
— Через друзів, знайомих мені вдалося дізнатися, що Нікітін, як і раніше, мешкає у Тирасполі, — продовжує Володимир Климчук. — Час від часу навідується в Одесу. Щоправда, він змінив прізвище. Для більшої гарантії свого захисту дістав для себе посвідчення учасника бойових дій під час збройного конфлікту між Придністров’ям і Молдовою.
Потерпілий неодноразово звертався з проханням до міліції оголосити злодія у міжнародний розшук, залучити до цього Інтерпол. «З цього приводу міліціонери мовчать, — каже пан Климчук. — Чому? Не розумію».
26 жовтня 2009 року потерпілий вже втретє звернувся з листом до міністра пана Луценка. Людина має право знати, чому йому не дають конкретної відповіді з приводу розслідування кримінальної справи, чому не затримують злодія. «Нині справу «перекинули» на ще одного слідчого Замостянського райвідділу міліції міста Вінниці, — пише міністру пан Климчук. — Його прізвище Кузьмін. Під час зустрічі він заявив, що нічого не може вдіяти для затримання злочинця і порадив звернутися до... керівництва обласної міліції чи в міністерство. Що я і роблю, пане міністре».
 
Вінницька область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
Коментар
Анатолій Бешлей, перший заступник начальника Головного управління УМВС України у Вінницькій області:
— Для того, щоб активізувати роботу з розкриття злочину за фактом незаконного заволодіння автомобілем громадянина Климчука, дане питання виносилося на обговорення на оперативній нараді при начальнику Головного управління УМВС в області. Нарада відбувалася 28 квітня 2009 року. Тоді ж запланували низку слідчих та оперативно-розшукових заходів. Вони спрямовані на розкриття даного злочину. Дії слідчих контролює керівництво управління.