Бокс. Берн (Швейцарія). Українець Віталій Кличко (39—2—0, 37 нокаутів) захистив титул чемпіона світу за версією WBC у надважкій вазі. Бій тривав усі 12 раундів, наш співвітчизник за величезної переваги переміг американця Кевіна Джонсона (22—1—1, 9 нокатуів) одноголосним рішенням суддів. Рахунок усіх суддівських записокя119:109, 120:108, 120:108.
Зі старту поєдинку боксер размовного жанру віддав ініціативу Кличку і вів поєдинок на другому номері. Набагато активніший і значно досвідченіший Кличко весь час проводив серійні атаки. Однак слід віддати належне темношкірому боксерові. Він показав пристойне вміння тримати оборону, демонструючи швидку роботу тулубом, ухили, зустрічні удари, блокування ударів суперника руками і лівим плечем.
Така — залізобетонна — оборонна тактика не могла викликати симпатію в суддів, а тим більше в уболівальників, які, починаючи з третього раунду, невдоволено освистували Кевіна. Поступово Віталій нарощував атаки, збільшуючи з кожним раундом їх потужність. Хоча йому важко було діставати голову суперника кросом, бо Джонсон, упираючись у канати, вправно відхилявся назад.
Контратаки Джонсона можна було перерахувати на пальцях однієї руки. Віталій зазнав розсічення правої брови. Але, слава Богу, ця особливо прикра травма не позначилася на перебігу поєдинку.
Після шостого раунду чемпіон став більше влучати правим кросом, а також знайшов протиотруту постійним відхилянням суперника вправо, застосовуючи подвійний лівий боковий. На останній хвилині восьмого раунду Віталій зробив кілька незвичних для себе рухів тулубом у стилі самого Джонсона і вибухнув трійкою ударів лівий-правий-лівий, кожен з яких пішов чітко у голову суперника.
У десятому раунді українець повністю пристосувався до манери бою Джонсона. Віталій став вільніше працювати серіями — в голову, тулуб. Наприкінці одинадцятого та дванадцятого раундів Джонсон спробував сам атакувати. Та марно, бо напоровся на зустрічні удари Кличка.
Того, хто спостерігав за поєдинком, либонь, дратувала клоунська поведінки Джонсона. Але тільки не Віталія. У завершальному раунді наш чемпіон змусив суперника відволіктися на підняту вгору праву руку і провів лівий боковий.
Отже, примітивний базіка Джонсон нічого путнього так і не показав. Хоча напередодні бою, застосовуючи методи кухонних розбірок, обіцяв Кличкові-старшому страшну кару. І щастя американця, що все для нього закінчилося так, а не нокаутом. Утім, першої поразки в кар’єрі він таки зазнав. Та ще й приниження.


Фото з сайту Boxnews.com.ua.