До розкладу засідань Верховної Ради внесено близько ста питань. Однак переважна більшість із них залишилася нерозглянутими ще з минулих пленарних засідань. Про це заявив на вчорашній погоджувальній раді Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович.
Так, сьогодні народні депутати розглянуть законопроекти про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, зміни до деяких законів про спрощення умов ведення бізнесу та щодо забезпечення інвалідів автомобілями. Крім того, до розкладу засідань включено звіти 14 тимчасових слідчих комісій.
На завтра заплановано питання ратифікації, зокрема, угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації щодо заходів з охорони технологій у зв’язку зі співробітництвом у сфері дослідження і використання космічного простору в мирних цілях і в створенні та експлуатації ракетно-космічної та ракетної техніки. До того ж парламентарії розглянуть законопроект про затвердження загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями до 2016 року.
Зміни до деяких законів України (щодо вдосконалення механізму захисту конституційних прав громадян при провадженні оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності) і зміни до Кримінально-процесуального кодексу щодо видачі особи (екстрадиції) народні обранці обговорять у четвер.
Водночас для включення до порядку денного заплановано законопроект про схвалення рішення Президента про направлення миротворчого контингенту для участі України в наданні оперативної підтримки місії ООН у Кот-д’Івуарі.
У п’ятницю сесія розгляне загальнодержавну програму розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2011 року.
Перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив, що його однопартійці стурбовані відсутністю Регламенту. І закликав народних депутатів затвердити найближчим часом відповідний закон. Крім того, регіонали стурбовані зволіканням із розглядом державного бюджету на наступний рік, недоплатою урядом пенсій, а також «корупційними претензіями» Президента до представників коаліції.
Перший заступник керівника фракції комуністів Адам Мартинюк і перший заступник голови фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський переконані, що ухвалювати закон про Регламент Верховної Ради ще зарано. Водночас комуністи вважають, що треба прискорити розгляд законопроектів у комітетах. Так, за словами Адама Мартинюка, вже більше року у відповідних комітетах розглядають законопроекти про першочергові заходи щодо протидії фінансовій кризі.
Олег Зарубінський закликав своїх колег на цьому сесійному тижні розглянути питання щодо створення сприятливих умов для розвитку агропромислового комплексу.
Перший заступник глави фракції БЮТ Андрій Кожем’якін запропонував внести до розгляду зміни до закону про вищу освіту (щодо студентського самоврядування), а також підтримати виділення 608 млн. грн. (наявність яких підтвердив Національний банк України) на боротьбу з епідемією грипу. Крім того, бютівці вимагають створити ТСК з питань перевірки передачі Віктору Януковичу резиденції «Межигір’я». А Микола Мартиненко («НУ—НС») запропонував своїм колегам розглянути Податковий кодекс і погашення заборгованості шахт за спожиту електроенергію. У свою чергу, перший віце-прем’єр Олександр Турчинов наголосив, що уряд вкрай зацікавлений у найшвидшому прийнятті основного фінансового документа на наступний рік. Однак попросив парламентаріїв поки що зняти з розгляду це питання (яке, до речі, заплановано на сьогодні), оскільки до Кабінету Міністрів не надійшло жодної поправки до проекту.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.